default-logo

Jurnaliștii BalkanInsight, amenințați de „Lupii cenușii” turci

Jurnaliștii BalkanInsight Nermina Kuloglija și Hamdi Fırat Buyuk au primit mesaje de amenințare de la membrii unei organizații naționaliste de extremă-dreapta turcă numită „Lupii cenușii”, relatează BalkanInsight.
Kuloglija și Buyuk au primit amenințări prin apeluri telefonice, mesaje text și pe rețelele de socializare de la filiala bosniacă a organizației. Amenințările au fost trimise din Bosnia și Herțegovina și din Turcia, după ce organizația de știri a publicat o investigație privind filiala organizației și activitățile acesteia în Bosnia. Kuloglija și Buyuk au continuat să primească pe telefoanele lor mesaje de amenințare după publicarea articolului.
Centrul european pentru libertatea presei a raportat despre incidentele de hărțuire, abuz psihologic, intimidare și amenințări la adresa celor doi jurnaliști. „Amenințările la adresa jurnaliștilor sunt inacceptabile. În acest caz, au un element internațional, care trebuie gestionat nu numai în țara în care își au sediul jurnaliștii. Aceste amenințări [la adresa jurnaliștilor BIRN] nu pot fi trecute cu vederea și autoritățile din Turcia și Bosnia și Herțegovina, precum și alte organizații regionale și internaționale trebuie să fie implicate în investigații”, a declarat Gürkan Özturan, coordonatorul Media Freedom Rapid Response de la Centrul European pentru Libertatea Presei și Media, organizație nonprofit care promovează și apără libertatea presei.
În 2021, Parlamentul European a cerut adăugarea organizației pe lista celor teroriste.
La nivel mondial, amenințările împotriva jurnaliștilor, online și offline, continuă să crească, în timp ce violența și hărțuirea online stimulează autocenzura se arată în raportul online al UNESCO 2021/2022, „Tendințe mondiale în libertatea de exprimare și Dezvoltarea Media”. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*