default-logo

Jurnaliștii din Serbia sunt amenințați cu moartea și agresați în public pentru anchetele lor

Jurnalistul sârb Dragan Marinkovic aștepta cu nerăbdare o masă la restaurantul său preferat. Apoi s-a apropiat un străin și a început să-l amenințe pe jurnalistul care este redactor al site-ului de știri sârb Resetka. Motivul, după afirmațiile jurnalistului citat de „Voive of America”, este un articol despre moartea unui bodyguard care a fost repartizat unui oficial al orașului.
Amenințările nu sunt neobișnuite pentru jurnaliștii din Serbia. „Oricine poate veni la tine pe o stradă sau oriunde, să te pălmuiască, să te amenințe, chiar când ești însoțit de prieteni sau de familie”, a spus Marinkovic. Jelena Zoric, un reporter de investigație premiat care contribuie la Balkan Investigative Reporting Network, a primit amenințări la adresa familiei sale, după ce a relatat despre presupuse conexiuni ale oficialilor de securitate de stat cu ceea ce este cunoscut sub numele de cazul Jovanjica, în care o fermă ecologică a fost folosită ca front pentru o operațiune cu marijuana.
În aceste condiții, Platforma Consiliului Europei (COE) de promovare a protecției jurnalismului a citat cazul lui Marinkovic și pe cele ale altor doi jurnaliști sârbi amenințați în ultimele luni. Dragojlo Blagojević, editorul revistei DrvoTehnika, a primit amenințări cu moartea într-un apel anonim, după ce a relatat despre industria forestieră; huliganii l-au amenințat pe Brankica Stankovic, de la Insajder TV, în timpul unui meci de baschet.
Marinkovic, care a mai trecut prin incidente similare, a scris un editorial despre episodul de la local, iar asta a generat o investigație a poliției, dar până în prezent fără rezultat, deși au trecut mai multe luni și totul s-a întâmplat ziua, într-un loc public.
Pe de altă parte, potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor, grupurile pentru drepturile mass-media au subliniat un climat care se deteriorează pentru jurnalism în țara vecină. O bază de date a Asociației Jurnaliștilor Independenți din Serbia a înregistrat 60 de cazuri de atacuri, amenințări sau intimidare de la începutul anului. De asemenea, organizaţia Reporteri fără frontiere notează în dreptul Serbiei provocări la adresa profesioniștilor media, inclusiv presiune politică. Serbia se numără printre țările europene în care jurnaliștii sunt amenințați frecvent, afirmă și Institutul Internațional de Presă (IPI), din Viena. „Există o creștere constantă a atacurilor, amenințărilor cu moartea și a campaniilor defăimătoare împotriva jurnaliștilor. Eșecul de a rezolva aceste cazuri sporește un mediu ostil și periculos pentru jurnaliști”, a declarat Jamie Wiseman, de la IPI, pentru „Voice of America”. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*