default-logo

Unde a apărut primul alfabet și cine a inventat primul alfabet cu litere

Cu toții am învățat la școală că alfabetul reprezintă totalitatea literelor, care sunt așezate într-o ordine convențională, reprezentând sunetele de bază ale unei limbi.

Alfabet este un cuvânt de origine grecească și provine de la primele două litere grecești: alfa (α) și beta (β).
În sens larg, modurile de scriere nu sunt numai alfabete, ci şi pictograme, scrieri silabice, hieroglife, cuneiforme, glife, etc. Astăzi îți vom spune care a fost primul alfabet, când a apărut acesta și cine l-a inventat.
Când și unde a apărut primul alfabet?

Pentru a răspunde cât mai corect la întrebarea când și unde a apărut primul alfabet trebuie să urmărim evoluția sa istorică. Alfabetul desemnează modul de scriere bazat pe transcrierea aceloraşi foneme (sunete articulate) prin aceleaşi semne.

Înainte ca alfabetul să fie inventat, primele moduri de scriere se bazau pe simboluri pictografice, cunoscute ca hieroglife, semne cuneiforme sau glife, care erau reproduse prin presarea unui ac în argilă moale sau prin gravare în piatră.

Deoarece pentru identificarea fiecărui cuvânt era nevoie de o mulțime de simboluri, scrisul era foarte complicat şi era cunoscut doar de o grupă limitată de scribi bine instruiți.

Nevoia de a înregistra conținutul sonor al cuvintelor a apărut în anul 2700 î.Hr. printre egiptenii antici, însă odată cu dezvoltarea comerțului și a agriculturii, a apărut nevoia unei scrieri mai simple.

Astfel, a apărut primul alfabet, adesea denumit fenician, deoarece a fost răspândit și a dat naștere altor alfabete de negustorii maritimi fenicieni care ocupau o parte din Libanul, Siria și Israelul de astăzi.

Alfabetul fenician

Din alfabetul fenician au luat naștere vechiul alfabet ebraic, alfabetul aramaic și alfabetul grec. La rândul său, alfabetul aramaic s-a aflat la originea alfabetului indian și celui arab, în timp ce alfabetul grec a dat naștere alfabetelor latin și chirilic.

Continuarea pe libertatea.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.