default-logo

Jurnalismul local, una dintre puținele instituții care nu au pierdut încrederea publicului

Dezvăluirile recente demonstrează consecințele neintenționate ale platformelor de socializare care caută profit și atenție în promovarea dezinformării și a diviziunii. De exemplu, cercetătorul Chris Bail demonstrează modul în care rețelele sociale creează o viziune distorsionată sistematic asupra celorlalți – în cuvintele sale, o „prismă socială” – care ne conduce să formăm modele mentale distructive deformate ale altora.
Încrederea în aproape toate instituțiile a fost într-un declin de o jumătate de secol, cu o excepție semnificativă: mass-media de știri locale. Aceasta poziționează jurnalismul în postura unică de a-și putea valorifica acest „capital de încredere” pentru a juca un rol principal în consolidarea legăturilor sociale care susțin o democrație funcțională. „Există trei sarcini principale care pot fi îndeplinite cel mai bine de către organizațiile locale de știri: trageți la răspundere oamenii și instituțiile puternice; furnizați și explicați informații utile rezidenților; și să construiască un sentiment de comunitate comună într-o societate din ce în ce mai pluralistă. Toate cele trei sunt esențiale și toate trei sunt pregătite pentru inovație”, scrie Deb Roy, profesor de Arte și Științe Media la Massachusetts Institute of Technology, din SUA.
Rolul jurnalismului local în consolidarea comunității deține cel mai mare potențial de contracarare a polarizării toxice și a fragmentării societății, care amenință bazele unei democrații funcționale. Organizațiile locale de știri își pot ajuta publicul să vadă și să audă umanitatea celorlalți. Simpla expunere a oamenilor la punctele de vedere ale altora nu depășește întotdeauna diviziunile. De fapt, pe platformele de socializare se întâmplă adesea contrariul. Cu toate acestea, studii ample au arătat că a afla despre experiențele altora crește respectul reciproc.
„Aceste descoperiri sugerează că organizațiile de știri locale de încredere ar trebui să împărtășească diversele povești personale ale locuitorilor, evidențiind experiențele care complică narațiunile simple și care ne pun unul împotriva celuilalt. Și când faptele sunt în centrul atenției – așa cum trebuie să fie pentru o democrație funcțională – organizațiile de știri pot promova diversitatea punctelor de vedere arătând audienței lor cum același fapt poate fi experimentat în moduri total diferite de către diferiți membri ai comunității. Expunerea la experiențele altora poate să nu schimbe părerea cititorului cu privire la o problemă, dar îi poate schimba părerea cu privire la legitimitatea unor poziții diferite atunci când aud cum diferiți oameni se raportează la aceleași fapte”, argumentează Roy.
Potrivit seattletimes.com, există o platformă care acționează… invers față de Twitter: Pol.is. Acest instrument poate ține oglinda în fața unei comunități și poate evidenția punctele comune. A fost folosită de comunitățile din întreaga lume pentru a face progrese în blocajele politice altfel. „Organizațiile locale de știri ar putea juca un rol activ învățând cum să folosească un instrument precum Pol.is ca o modalitate scalabilă de a găsi opinii de legătură și de a le amplifica ca bază pentru rezolvarea conflictelor”, adaugă Roy.
Găsind conexiuni în cadrul conversațiilor comunitare dispersate geografic, organizațiile locale de știri ar putea împleti un nou tip de rețea peer-to-peer, bazată pe voci locale. De asemenea, redacțiile locale pot folosi platforme pentru a evidenția și amplifica poveștile comune ale unei comunități.
Organizațiile locale de știri pot deveni liderii unei noi mișcări de bază pentru a implica diverse comunități și pentru a-și reflecta perspectivele, experiențele și opiniile în moduri care inversează tendințele periculoase către polarizarea toxică și fragmentarea societății. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*