default-logo

Algeria promovează o nouă – și controversată – lege a presei

Guvernul algerian a anunțat un nou proiect controversat de reglementare a jurnalismului în țară, în timp ce grupurile de drepturi avertizează despre o deteriorare a libertății de exprimare în statul nord-african. Potrivit english.alaraby.co.uk, Consiliul ministerial algerian a discutat un nou proiect care va obliga ziarele tipărite și online să-și declare sursele de finanțare. Dacă va fi adoptat, proiectul va interzice ziarelor și site-urilor web algeriene să primească fonduri din străinătate sau din așa-numite „surse suspecte”.
Parlamentul algerian urmează să voteze noua lege a jurnalismului în săptămânile următoare.
„Proiectul se bazează pe logica protejării jurnaliştilor şi are ca scop promovarea sectorului media”, a declarat preşedintele Abdelmadjid Tebboune. Dar Consiliul Național al Jurnaliștilor Algerieni și-a exprimat nemulțumirea față de legea guvernului, după ce a fost exclusă din procesul de elaborare. „Marginalizarea este un paradox nejustificat și o repetare a vechilor metode care obișnuiau să excludă sindicatele independente”, a spus Consiliul.
Grupurile internaționale pentru drepturile omului au atras atenția în mod constant că actualul regim algerian vizează jurnaliști și activiști și că sabotează calea țării către democrație după protestele pro-reformă.
Autoritățile algeriene rețin cel puțin 280 de activiști și zeci de jurnaliști în detenție, mai ales pentru defăimarea politicienilor sau din cauza postărilor de pe rețelele de socializare.
Recent, renumitul ziar francofon algerian Liberté și-a închis porțile, după o lungă luptă împotriva cenzurii autorităților. Pe lângă represiunea asupra libertății de exprimare, dificultățile financiare din ultimii douăzeci de ani au împins multe titluri, precum Le Matin, La Tribune și săptămânalul La Nation, să se închidă din cauza unei scăderi a veniturilor din publicitate și a vânzărilor.
Algeria ocupă locul 134 (din 180) în Indexul mondial al libertății presei 2021 al organizației Reporteri fără frontiere.(redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*