default-logo

Sclavia modernă afectează 50 milioane de oameni zilnic

Numărul persoanelor obligate să muncească sau să se căsătorească împotriva voinţei lor a crescut în ultimii ani la aproximativ 50 de milioane pe zi, constată Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (IOM) – două agenţii ONU – împreună cu ONG Walk Free Foundation, în cel mai recent raport privind sclavia modernă, relatează Reuters.
ONU își propune eradicarea acestui flagel până în 2030, dar anul trecut s-au aflat într-o situaţie de sclavie modernă cu 10 milioane mai multe persoane decât estimările globale pentru 2016.
Crize precum pandemia de COVID-19, conflictele armate şi schimbările climatice au dus la perturbări fără precedent în ce priveşte ocuparea forţei de muncă şi educaţia, exacerbând în acelaşi timp sărăcia extremă şi migraţia forţată, atenţionează raportul. Potrivit acestuia, pandemia – care a provocat deteriorarea condiţiilor de muncă şi creşterea îndatorării lucrătorilor – a întărit sursele sclaviei moderne în toate formele sale.
În întreaga lume, aproape unul din 150 de oameni este considerat un sclav modern.
Potrivit celor mai recente cifre, 27,6 milioane dintre cei aflaţi în sclavie modernă în 2021 erau în situaţii de muncă forţată, dintre care mai mult de 3,3 milioane erau copii, iar alte 22 de milioane de persoane erau în situaţia de căsătorii forţate.
Femeile şi fetele reprezintă mai mult de două treimi dintre persoanele forţate să se căsătorească şi aproape patru din cinci dintre cele aflate în situaţia de exploatare sexuală comercială, potrivit raportului. În total, ele reprezintă 54% din cazurile de sclavie modernă.
Într-un comunicat de presă, directorul general al OIM, Guy Ryder, consideră că este „şocant că situaţia sclaviei moderne nu se îmbunătăţeşte”.
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*