◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

De ce rușii furau ceasurile românilor în timpul războiului? Practici barbare

Al Doilea Război Mondial a fost unul dintre cele mai dramatice evenimente din secolul trecut. Marcat de alianțe diplomatice, care s-au destrămat și numeroase orori, acest război ascunde, încă, numeroase lucruri neștiute.

În momentul în care Rusia a devenit aliatul mai multor țări, impactul cultural și-a făcut simțită prezența. Rușii, bazându-se pe un stil de viață mai barbar, și-au arătat adevărata față, pe care țările din Europa de Est au înțeles-o abia când războiul s-a încheiat.

Ce au făcut soldații ruși prin țările prin care au trecut?

Istoria ne spune că rușii au fost salvatorii noștri, dar barbarismul de care au dat dovadă, atunci când au trecut prin România este greu de descris în cuvinte.

Oile la ceaun

Pe lângă faptul că au confiscat toți caii țăranilor români, rușii aveau o pasiune nebună pentru rachiu și oaie la cazan. Problema nu este că trebuiau să mănânce, ci faptul că aceștia nu tăiau oile niciodată.

Puneau cazanele pe foc și în clipa în care începea apa să clocotească, aruncau oaia de vie în cazan. În clipa în care părea că este fiartă, atunci îi dădeau pielea jos și îi scoteau mațele. Această practică i-a șocat pe țăranii români și aceste lucruri nu au fost niciodată consemnate în filele de istorie, ci au fost transmise prin viul grai.

De ce rușii furau ceasurile românilor în război?

„Conform unui ofiţer sovietic în Armata Roşie doar ofiţerii aveau ceasuri, indispensabile pentru operaţiunile militare. Dar a avea ceas în ochii soldaţilor aduşi din cele mai îndepărtat unghere ale imperiului sovietic (a se vedea componenta Armatei Roşii după patru ani de război şi pierderi umane uriaşe – n.r.) însemna şi a controla timpul.

Astfel procurarea unui ceas era pentru soldatul sovietic o chestiune de statut. Dacă avea ceas şi ştia ora urca în ierarhia socială. De unde şi ideea de a avea cât mai multe ceasuri şi confuzia cu orice obiect înzestrat cu un cadran şi un ac indicator”, a explicat Hodor, pentru Adevărul.

Mai amuzant e că fix ceasul e o chestiune de dezbatere. Într-o poză celebră din al Doilea Război Mondial, Rusia a șters ceasul de la mâna unui soldat.

Asta arată că atât URSS, cât și Rusia modernă se feresc de adevărul istoric pe care nu îl pot ascunde sub propagandă. Mai jos vezi un video care explică de ce a manipulat o poză iconică din război.

efemeride.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *