◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

Excursie culturală la Cernăuţi şi Mănăstirea Bănceni, în Ucraina

Dialog cultural româno-român la Societatea „Mihai Eminescu” din Cernăuţi

Timp de două zile. pe 12 şi 13 octombrie 2019, Liga Scriitorilor – Filiala Iaşi – Nord Est România a organizat o excursie pe teme culturale şi spirituale la Cernăuţi şi Mănăstirea Bănceni, în Ucraina, cu sprijinul firmei „Marion Turism” din Iaşi.

Au participat 48 de oameni de cultură din Iaşi, Bacău, Vaslui, Botoşani şi Braşov, autocarul condus excelent de şoferul Mihai Dumitriu fiind la capacitate maximă. Pe traseul excursiei, tânărul George Mironescu, doctor în ştiinţe istorice, a fost un ghid de nota 10 plus, prin cunoştinţele sale profesionale şi prin amabilitatea de care a dat dovadă în orice moment.
De remarcat că doi excursionişti ai grupului s-au născut la Cernăuţi cu mai mulţi ani în urmă, ei fiind av. Mircea Negru şi prof. Romeo Luchian, vădit emoţionaţi acum de reîntâlnirea cu oamenii şi locurile de baştină.   

În prima zi, după un tur de oraş în zona centrală şi multe fotografii făcute la statuia lui Mihai Eminescu, ghidul local, vestitul Dragoş Olaru, ne-a condus paşii spre celebra şi impunătoare Universitate Naţională din Cernăuţi (care funcționează în fosta Reședință a Mitropoliților Bucovinei și Dalmației), complex aflat sub egida UNESCO, unde am fost preluaţi de ghidul Angela Bota, ambii fiind vorbitori de limba română.
Cu ochii plin de imagini unice şi cu sufletul plin de românism, oamenii de cultură care au străbătut distanţa Iaşi – Cernăuţi în doar 5 ore, cu tot cu vama de la Siret au participat apoi la un dialog cultural la Societatea „Mihai Eminescu” din centrul orașului, la invitaţia confraţilor din Cernăuţi.
S-au citit poezii şi epigrame de ambele părţi, a existat şi un recital teatral oferit publicului de ieşeanul Valeriu Rudolf, iar conducerea Filialei Iaşi – Nord Est din cadrul Ligii Scriitorilor Români a oferit diplome de excelență oamenilor de cultură din Cernăuţi, aceştia fiind Ilie Tudor Zegrea, Vasile Bâcu, Vasile Tărâţeanu, Ştefan Broască, Mircea Lutic (care a recitat în limba română şi o poezie a unui scriitor rus aflat în sală de evenimente culturale), Nicolae Huca, Simion Gociu, Dragoş Olaru, Vladimir Acatrinei, apoi Marin Gherman, Vitalie Zîgrea, Dumitru Mintencu, Gheorghe Ungureanu, Anatol Vierii.
După ce preşedintele Dan Teodorescu a prezentat activitatea  Filialei Iaşi-Nord Est România din cadrul LSR, programul cultural până la finele anului 2019, dar şi pe cei prezenţi în sală, secretarul general Corina Matei-Gherman a prezentat primul număr al revistei de 100 pagini „Nord-Est Cultural”, cu un sumar extrem de bogat, acolo unde Dragoş Olaru este corespondentul publicaţiei din Cernăuţi – Ucraina.  

În continuare, într-un dialog cultural „Româno-Român” cu oamenii de cultură din Cernăuţi, au fost prezenţi în faţa publicului, citind din propriile creaţii literare, dar prezentând şi alte opinii culturale, oaspeţii evenimentului, Constantin Mihai, Ioan Hodaş, Eugenia Nechita, Viorel Vasiliu, Maria Velea.
A urmat schimbul de cărţi, ziare şi reviste, spre bucuria românilor aflaţi în sala de evenimente a Societății Mihai Eminescu” din Cernăuţi.   

La finalul manifestării, vasluianul din Codăeşti, prof. Ioan Hodaş, membru LSR – Filiala Iaşi-Nord Est România a declarat: „Pot spune că  un moment deosebit al excursiei noastre pe teme culturale la Cernăuţi a fost întâlnirea cu „stâlpii” spiritualității neamului românesc de pe aceste meleaguri. Atmosferă de sărbătoare. Dialog cultural emoționant între scriitori, poeți, oameni de cultură și alți invitați. S-au oferit diplome, cărți, ziare și reviste. Nicăieri nu am văzut atâta simțire românească!”.

Duminică dimineaţa, după servirea micului dejun de la impunătorul Hotel Bukowina (4 stele) din Cernăuţi, grupul a luat trei direcţii, ajungându-se la Marele Bazar (acolo unde doamnele au fost în prim plan), Catedrala Mitropolitană şi s-au vizitat şi obiectivele religioase din cadrul Comunităţii evreieşti din Cernăuţi (grupul având şi câţiva reprezentanţi ai Comunităţii evreilor din Iaşi, în frunte cu jurnalista Martha Eşanu şi prof. Romeo Luchian).
În continuare, autocarul cu terminația „KOD” a luat drumul mănăstirii Bănceni, din ţinutul Herţa, acolo unde limba oficială este cea română! Stareţul Mihail Jar (cu unele probleme medicale în acest moment), înconjurat de alţi preoţi devotaţi, a adunat în grandiosul complex monahal din Bănceni peste 400 de copii orfani, care sunt îngrijiţi ca la mama acasă. Copiii de aici, aflaţi la doar 7 kilometri de graniţa cu România, învață româneşte, sunt educaţi în spirit românesc indiferent dacă sunt români, ucraineni, ruși, maghiari sau de alte naţionalităţi.
După trecerea graniţei de la Siret şi o vizită la „Dutty Free”, autocarul a luat drumul Iaşului, dar cenaclul literar a continuat cu recitalurile poetive oferite de la microfonul „ambarcaţiunii” de Mircea Negru, Constantin Mihai şi Ioan Hodaş.

Iar preşedintele filialei ieşene, jurnalistul şi scriitorul Dan Teodorescu a mai menţionat: „Ne numim Filiala Iaşi-Nord Est, deoarece existăm şi pentru românii din afara graniţelor. În primăvară am vizitat Estul, adică am fost la Bălţi, Soroca, Orhei şi Chişinău, în Republica Moldova, iar acum am vizitat Nordul, adică am fost pe un traseu cultural la Cernăuţi şi mănăstirea Bămceni, în Ucraina. Vă invităm duminica viitoare, pe 20 octombrie 2019, la ora 11.00, la Cercul Militar din Iaşi la o dublă lansare de carte şi la lansarea primului număr al revistei Nord-Est Cultural. Vă aşteptăm cu bucurie în suflet şi cu mult drag! Iar proiectele noastre culturale nu se opresc aici…”.

DAN TEODORESCU / UZPR
   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *