default-logo

Când se ridică ceața

… peisajul pare decupat dintr-un film documentar. Raze de soare ce își deschid supremația asupra apei și a orașului, ca într-un decor primordial al Creației, par jocuri neverosimile, pe care le privești curios, uluit de frumusețea stranie, de impactul lor asupra naturii și a omului. Acolo, pe unul dintre podurile emblematice care traversează Dunărea, străbătut zilnic de mii de mașini, de sute de trecători, localnici sau turiști, te oprești să contempli imaginea marelui fluviu și a orașului care se trezește la viață. Precum o faci seara, în fața Parlamentului, clădire emblematică și reprezentativă pentru frumosul oraș, impozantă și frumos luminată. De fapt cea mai mare din Ungaria. Operă a unui arhitect celebru, Imre Steindl, realizată într-o combinație de arhitectură neogotică, barocă și neo-renascentistă, care a fost inaugurată în anul 1904 și este, de atunci și până azi, sediul Adunării Naționale a Ungariei. Unde, ca și în alte instituții similare din alte țări membre ale Uniunii Europene, se propun și se votează legi. Doar că ești îndreptățit să crezi că în această clădire-reper, legile sunt mult mai mult, decât în alte locuri, făcute pentru oameni și în folosul poporului. Și nu e nevoie să consulți satatistici, pentru a te convinge de nivelul de viață al locuitorilor. O exprimă seninătatea, calmul, buna lor dispoziție, lipsa de agitație și iritare, oriunde i-ai întâlni: pe stradă, în magazine, săli de cultură, restaurante, sau la recepția hotelului. Pentru ei, weekendul este timpul bucuriei și al relaxării în familie, în grupuri, ori între prieteni. Dacă ai tentativa de a lua masa într-un restaurant cu specific național, e o mare șansă să găsești un loc, pentru un interval, relativ scurt. Totul se rezervă din timp. Și dacă ești fericitul norocos, te vei bucura de atenție, respect și multă solicitudine din partea ospătarilor. De regulă, bărbați tineri, atenți și politicoși, pe care-i poți aborda în engleză, franceză, ori germană, fără nici o dificultate de comunicare, aflați la dispoziția consumatorului, pentru orice fel de solicitare. Ca tu, vremelnic trecător prin aceste locuri, să-ți poți savura în liniște supa de gâscă, gulașul, papricașul de pui, ori ciolanul de porc cu legume, ce se topește în gură. În timp ce, în surdină, te desfată acorduri muzicale liniștitoare ale unui cafe -concert live, în care instrumentiștii sunt, la rândul lor, relaxați și profesioniști. Iar tu, călător ocazional ce ai trcut pragul acelui local, să pleci cu bucuria de a fi fost tratat cu toată ospitalitaetea, dar și cu o amintire de neșters.

Budapesta este, fără îndoială, o capitală europeană autentică, în care argumentele cele mai la îndemână sunt digitalizarea și internetul. Oriunde vrei să ajungi, e necesar să accesezi internetul și vei avea cel mai bun și mai credibil ghid al orașului. Orice plăți ori servicii ai de achitat, e nevoie doar să utilizezi cardul, din propria țară. Nimic nu e ostentativ, nimic nu îți strică bucuria și buna dispoziție când ai ajuns în orașul, numit pe drept, Parisul Estului, ca să-ți petreci un weekend, care să-ți readucă o stare de bine și calmul. Pe care, nici circulația nu ți-l strică. Cei aflați la volan dau dovadă de atenție și politețe și nici o clipă nu vei avea teama că vreun șofer grăbit, ar da peste tine.

Suntem, zilnic, conectați la evenimente dramatice, surprinzătoare ori revoltătoare și trăim cu sentimentul unei perpetue amenințări: război, criza alimentelor, criza carburanților. După o lungă perioadă de neliniște, în weekendul recent încheiat, acolo pe malul celebrului fluviu, intens și inteligent exploatat de vecinii noștri, am trăit sentimentul că timpul are răbdare cu noi, oamenii. Depinde doar de noi cum și în folosul a ce, îl utilizăm.

Pe malul bătrânului fluviu, în apropierea Cetății Buda, pe bulevardul Andrassy, inclus în patrimoniul universal al umanității, ori în preajma altor clădiri -monument, ce înglobează în alcătuirea lor stiluri arhitecturale reprezentative, ne-am reunit, ad-hoc, sute de oameni, veniți de pe toate continentele. Să celebrăm frumusețea momentului, să vedem, să contemplăm, să ne bucurăm în liniște și respect de panorama orașului, de poezia Dunării, pe care vaporașele plimbă turiști, până târziu în noapte. Și să fim fericiți că, într-o superbă zi de toamnă târzie, ce făcea concurență primăverii, ne unește civismul, civilizația, dragostea de frumos. Într-un loc din Europa, înzestrat cu frumusețe de la natură și înnobilat de o administrație care știe să prețuiască și să conserve o zestre arhitecturală, culturală și materială veche de secole, dar ancorată mereu în prezent. Prin spirit gospodăresc și responsabilitate pentru progresul și bunăstarea oamenilor.

Maria Vesa Aursulesei

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*