default-logo

Dimensiuni majore în evoluția umanității

            Un studiu din septembrie 2022, realizat sub auspiciile McKinsey Global Institute propune cinci dimensiuni majore ale lumii de astăzi (”Zorii unei noi ere globale” – 5 dimensiuni majore ale lumii sub analiza McKinsey (cursdeguvernare.ro), postat pe 1 noiembrie 2022): 1. ordinea globală – instituțiile, cadrele și regulile care modelează afacerile internaționale – se schimbă din temelii; 2. noi tehnologii – bazate pe platforme și științe aplicate permit noi valuri de dezvoltare și inovare; 3. se manifestă, de asemenea, tendințe demografice importante care scot în față țările subdezvoltate sau ale lumii a treia și contururi socio-economice între populații); 4. creșterea costurilor resurselor și a energiei devin mai importante ca niciodată; 5. motoarele cererii și ofertei globale se intersectează cu traiectoriile generale ale finanțelor și bogăției. Aceste dimensiuni majore caracterizează trei procese globale, care s-au succedat în perioada 1945-2020, care acoperă istoria tumultoasă a umanității, modelată în acești 75 de ani.

            Boom-ul postbelic (1945-1971)

            După cutremurul provocat de cel de-al Doilea Război Mondial, Omenirea a intrat într-un boom economic, care a durat aproximativ până în 1971. Au fost înființate Națiunile Unite și instituțiile Bretton Woods, iar dolarul american a devenit de facto moneda de rezervă globală, legată de aur.

            Economiile și societățile au trecut de la mobilizarea pe Timp de război la reconstrucția pe Timp de pace; la Conferința de la Potsdam, din 1945, Statele Unite și-au încheiat oficial politicile izolaționiste asumându-și postura hegemonică. Iosif Visarionovici Stalin a negociat împărțirea Europei și a început să dezvolte capacitățile nucleare ale Uniunii Sovietice.

            În deceniile șase și șapte, continentul asiatic a suportat intervenția din Coreea, respectiv din Vietnam, cu consecințe complexe și multiple pentru toți cei implicați. Africa a cunoscut un marcant proces de decolonizare, în Timp de Europa, SUA și Canada și-au consolidat pozițiile economice mondiale. În august 1971, președintele SUA Richard Nixon a suspendat convertibilitatea dolarului în aur și a început epoca banilor fără acoperire în aur.

             Războiul Rece (1972-1989)

            În 1973, un șoc petrolier – cauzat de membrii OPEC care încercau să-și maximizeze activele – a contribuit la recesiuni profunde și la 15 ani de creștere treptată a costurilor energiei. Centrul de greutate al lumii a început să se îndrepte spre Est: PIB-ul Japoniei l-a depășit pe cel al Germaniei. Nixon a vizitat China, spărgând blocajul diplomatic dintre cele două țări care dura de 25 de ani.

            Azi par familiare cele mai multe dintre efectele șocurilor petroliere din anii 1973, 1976 și 1985: criză energetică, scăderea bruscă a ofertei, revenirea inflației, geopolitică multipolară în creștere, competiția resurselor și încetinirea productivității muncii în Occident. Lucrurile nu au mai revenit niciodată la normalul din 1972. Revenirea stabilității a necesitat investiții în independența energetică din partea țărilor non-OPEC, însoțite de o stabilizare monetară dureroasă…

            World Wide Web se naște în 1989, asigurând fundamentul pentru o revoluție digitală: China și India au continuat să se alăture economiei globale, contribuind la cea mai mare reducere a sărăciei pe care umanitatea a văzut-o vreodată.

            Era Piețelor (1990–2020)

            Începând cu sfârșitul anilor 1980, s-a declanșat un alt cutremur, care a inaugurat o altă nouă eră: Zidul Berlinului a căzut, Uniunea Sovietică s-a prăbușit și peisajul geopolitic al Europei a fost remodelat. Mișcările pro-democrație au măturat Europa, Asia și Africa.

            Tratatul de la Maastricht (Țările de Jos) pentru o nouă Uniune Europeană a fost semnat în 1992, marcând un salt înainte în integrarea economică și politică a Europei. China s-a angajat în reforme specifice economiei de piață sub coordonarea lui Deng Xiaoping. După prăbușirea tunurilor gemene, SUA a pornit un război împotriva terorismului internațional, manifestat de mai multe țări arabe.

            Pentru că energia continua să fie ieftină în noile condiții ale mondializării piețelor și fluxurilor de schimb economic, statele au continuat să funcționeze sub vechile paradigme. Perioada 2008-2014 a fost începutul crizei globale – economice, financiare și monetare – care s-a generalizat din nou mai repede și mai profund decât credeau oamenii.

             Anii 2021-2025 – începutul unei perioade de schimbări tumultoase

            O combinație nefericită de fenomene – pandemia globală de Covid-19, deficitul de energie, inflația rapidă și schimbările tehnologice profunde – au creat tensiuni geopolitice fără precedent pe Terra, unice în ultimii 100 de ani – lumea se află în fața unei noi reîmpărțiri a sferelor de acțiune între marile puteri și o nouă configurație a sferelor de putere planetară se construiește pe ruinele celei vechi…

            În 2022, oamenii trăiesc mult mai bine decât în urmă cu un secol: chiar dacă în 1990, 35% din populația lumii se găsea în sărăcie extremă, în 2022, această cotă a scăzut la mai puțin de 9% – efectul cumulativ a fost produs de reguli relativ stabile, care au guvernat lumea până în acești ani.

            Din noua turbulență se naște greu o nouă lume: în ceea ce privește ordinea globală, pare să se mențină tendința spre multipolaritate, tehnologia se schimbă plenar prin digitalizare și conectivitate și ne apropiem de folosirea unui nou val de cuceriri ale științei, bazat pe energiile regenerabile, inteligența artificială și biotehnologie, care creează alte valuri de inovație.

            Demografic, o lume tânără evoluează într-o lume îmbătrânită, în care bolile transmisibile devin principala problemă de sănătate. În plus, inegalitatea din interiorul țărilor afectează din ce în ce mai mult țesutul social.        În ceea ce privește resursele și energia, există o dorință puternică de a redirecționa investițiile către surse cu emisii scăzute de carbon, iar investițiile în noile forme de energie se străduiesc să țină pasul cu cererea de piață. Dacă ultimii 50 de ani ai secolului al XX-lea s-au bazat pe cooperare și dezvoltare economică, acum, după 20 de ani din secolul XX, înțelegem că ne aflăm la începutul unor schimbări seismice: dezvoltarea asiatică devine cea mai importantă pe planetă, iar liderii țărilor lumii se pregătesc pentru apariția unei noi ere și, mai ales, pentru a o modela.

Emilian M. Dobrescu / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*