default-logo

Jurnaliștii britanici au numărat 3.000 de tweet-uri ofensatoare pe zi la adresa… politicienilor

Jurnaliştii de la BBC, ITV, Reach plc, Newsquest, National World, Iliffe Media şi Birmingham City University au analizat trei milioane de tweet-uri adresate parlamentarilor pe parcursul a şase săptămâni, constatând că peste 3.000 de tweet-uri ofensatoare sunt trimise politicienilor în fiecare zi. Ancheta, condusă de Unitatea de date partajată a BBC, a constatat că unul din 20 de tweet-uri au fost considerate a fi „toxice”, potrivit holdthefrontpage.co.uk. Postările au fost analizate de un instrument de învățare automată creat pentru a identifica conversațiile dăunătoare online.
Este una dintre primele ocazii când inteligența artificială (AI) a fost folosită pentru un singur proiect de jurnalism de către zeci de redacții regionale din Marea Britanie. Pete Sherlock, editor asistent la BBC Shared Data Unit, a declarat: „Această investigație arată cât de mult se poate realiza prin jurnalismul colaborativ. Adunând o gamă largă de jurnalişti din toată Marea Britanie împreună cu oameni de ştiinţă din zona datelor şi academicieni, am fost capabili să producem conţinut pe care nu l-am fi putut face în condiții obișnuite”.
Unitatea de date partajate a organizat o „Zi a hack-ului”, invitând 25 de jurnalişti şi analişti de date din organizaţiile participante să testeze setul de date. ITV, Reach, Newsquest, National World, Birmingham City University și Iliffe Media s-au alăturat proiectului, cu scopul de a deschide setul de date în grupuri și pentru a afla ce fel de lucruri spun oamenii în postările care menționau deputați. Lor li s-au alăturat, de asemenea, o serie de invitați, inclusiv Mike Wendling, autor și fost editor al unității de depistare a dezinformării a BBC, precum și deputatul Jess Phillips. Paul Bradshaw, profesor de jurnalism la Birmingham City University și BBC Shared Data Unit, a declarat: „Echipa unității a creat o serie de rețete, astfel încât jurnaliştii de la ziare și radiodifuzorii locali să poată folosi tehnologii AI pentru a găsi povești în aproape trei milioane de tweet-uri care menționează parlamentari. Acestea au inclus învățarea automată și procesarea limbajului natural, care face posibilă extragerea adjectivelor, numelor sau substantivelor dintr-un fragment de text. Jurnaliştii au folosit, de asemenea, o formă de învăţare automată numită învăţare nesupravegheată pentru a grupa tweet-urile în teme comune, făcând mai uşor pentru reporteri să găsească acul într-un car de fân”.(redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*