◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Raport devastator. Traficul de copii din orfelinatele lumii, la ordinea zilei

Milioane de copii din întreaga lume sunt expuși riscului de abuz și exploatare în instituții, adesea pentru a atrage finanțare de la donatori, spune organizația de caritate Lumos, care atrage atenția într-un raport că trebuie luate măsuri imediate pentru prevenirea traficului și exploatării copiilor din orfelinate.

Organizația internațională de caritate pentru copii Lumos spune că aproximativ 5,4 milioane de copii din întreaga lume trăiesc în instituții în care nu își pot satisface nevoile și li se neglijează drepturile și unde sunt expuși la multiple forme de exploatare și vătămare.

Raportul este primul care identifică modele globale de trafic legat de instituții, luând în considerare dovezile de la 84 de organizații din 45 de țări din întreaga lume. Lumos evidențiază cazuri de exploatare sexuală, precum și copii forțați să muncească și constrânși să facă performanțe pentru donatorii străini, pentru a asigura mai multe finanțări. În unele cazuri, copiii au fost lăsați subnutriți și ținuți în condiții înghesuite, neigienice, pentru a atrage bani de la donatori și voluntari. Lumos a mai găsit cazuri în care instituții au funcționat ca baze din care copiii erau puși la dispoziția făptuitorilor timp de câteva ore sau zile înainte de a fi returnați.

Organizația de caritate spune că mulți copii vulnerabili intră în instituții cu documente de identitate falsificate, inclusiv certificate false de deces al părinților sau documente care atestă abandonul și sunt „învățați să se pozeze ca orfani în prezența voluntarilor și a altor vizitatori”. Ei sunt apoi traficați din aceleași instituții în alte forme de exploatare, inclusiv munca sexuală și cerșetorie forțată.

În Ghana, copiii traficați au fost supuși unora dintre cele mai grave forme de abuz, copiii vânduți de instituții pentru a lucra în fermele de cacao și în minele de aur. În Cambodgia, s-a descoperit că unii proprietari de orfelinate au cumpărat copii vulnerabili din familii defavorizate și i-au comercializat donatorilor, pentru profit.

Raportul arată că traficul este mai răspândit în țările cu o industrie turistică semnificativă. În Uganda, numărul copiilor în cămine a crescut de la aproximativ 1.000 la sfârșitul anilor 1990 la 55.000 în prezent, iar în Cambodgia, numărul instituțiilor rezidențiale de îngrijire a crescut cu 75% în ultimul deceniu, în ciuda unei scăderi puternice a numărului de copii orfani în ambele ţări. Majoritatea instituțiilor sunt dezvoltate ca hotspot-uri „turistice”.

În 2017, peste 100 de copii au încercat să fugă dintr-un orfelinat din Guatemala după ce au suferit abuzuri, dar au fost aduși înapoi de oamenii legii și puși în detenție. Cincizeci și șase dintre fete, care fuseseră așezate împreună într-o cameră înghesuită, au pornit un incendiu pentru a atrage atenția ofițerilor de afară. Ofițerii nu au răspuns situației, incidentul soldându-se cu moartea a 41 de fete.

În 2019, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a recunoscut legătura dintre instituțiile pentru copii și traficul de persoane, dar organizația de caritate spune că există puține exemple de abordare eficientă a acesteia.

Lina Gyllensten, director interimar pentru dovezi, advocacy și campanii la Lumos, a declarat: „Raportul lui Lumos arată că instituțiile joacă un rol semnificativ în multe cazuri de exploatare și abuz asupra copiilor din întreaga lume. Copiii vulnerabili sunt prinși într-o rețea complexă de trafic legat de instituții și sunt expuși în mod repetat la multiple forme de abuz. Este timpul să întrerupem aceste cicluri de exploatare”.

Parosha Chandran, avocat la One Pump Court, susține că „mulți oameni vor fi șocați de acest raport. Ei se pot recunoaște ca un voluntari bine intenționați pentru orfelinate sau ca un donatori generoși care au sprijinit copiii rămași vulnerabili după un dezastru umanitar, dar, citind documentul, poate fi prima dată când realizează că au jucat fără să vrea un rol în susținerea unui ecosistem dăunător, în care copiii, dintre care majoritatea au cel puțin un părinte în viață, sunt percepuți ca mărfuri într-o industrie a orfelinatelor cu profit”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *