◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Rusia și India s-au opus primei rezoluții ONU care leagă schimbările climatice de pacea lumii

Rusia și India au respins o rezoluție, prima de acest fel, a Consiliului de Securitate al ONU, care califică criza climatică drept o amenințare la adresa păcii și securității internaționale – un vot care a pus frână efortului de ani de a face încălzirea globală un punct central în luarea deciziilor în cadrul ONU.

Condusă de Irlanda și Niger, propunerea a cerut „încorporarea informațiilor cu privire la implicațiile schimbărilor climatice în materie de securitate” în strategiile de gestionare a conflictelor și în operațiunile de menținere a păcii și misiunile politice. I s-a cerut cerut, de asemenea, secretarului general al ONU să facă din riscurile de securitate legate de climă „o componentă centrală” a eforturilor de prevenire a conflictelor și să raporteze despre cum să abordeze aceste riscuri în anumite puncte fierbinți.

Consiliul a discutat ocazional despre implicațiile de securitate ale schimbărilor climatice din 2007 și a adoptat rezoluții care menționează efectele destabilizatoare ale încălzirii în anumite locuri, cum ar fi diferite țări africane și Irak. Dar rezoluția ar fi fost prima dedicată pericolului de securitate legat de climă ca o problemă în sine. Din cele 193 de țări membre ale ONU, 113 au susținut-o, inclusiv 12 dintre cei 15 membri ai Consiliului. Dar India și Rusia, care au drept de veto, și l-au exprimat, în timp ce China s-a abținut.

Ambasadorul rus Vasili Nebenzia s-a plâns că rezoluția propusă ar transforma „o chestiune științifică și economică într-o problemă politizată”, va distrage atenția consiliului de la ceea ce el a numit surse „adevărate” de conflict în diverse locuri și va oferi un pretext pentru a interveni virtual în orice țară de pe planetă. „Această abordare ar fi o bombă cu ceas”, a punctat oficialul rus.

Susținătorii și-au luat angajamentul să mențină riscurile climatice în prim-planul agendei ONU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *