◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

SIMBOL AL DĂRUIRII PENTRU BINELE CELOR DIN JUR

2006. Era o zi mohorâtă de ianuarie. Soarele era fugit de pe bolta cerului.

Valeriu Bârgău se despărțea de familie, de cititorii „Călăuzei noastre”, de toți pe care l-au cunoscut și apreciat ca un „păstor” grijuliu care și-a oferit sufletul pentru a sprijini pe oricare i-a cerut ajutor.

  1. Martie, lună în care ar fi împlinit 69 ani, dar plecarea lui a fost prea timpurie, căci pământul avar și lacom a cerut parcă cu grăbire „împrumutul înapoi”.

Cât a trăit și-a înțeles viața ca o chemare, o vocație. A fost optimist, cu o puternică robustețe morală și plin de râvnă, adăugând la puterile proprii și raza cerească a harului.

În memoria lui, la Colegiul Național „Decebal” Deva (director, prof. dr. Florin Marin Ilieș) s-a desfășurat o inedită activitate cultural-omagială, sub genericul „Valeriu Bârgău – flacără ce-a ars ascunsă” la a cărei reușită au contribuit din plin cadrele didactice Monika Matei, Monika Hompot, Oana Fodor, Iolanda Iacob, Gloria Casandra Nitu și Eugenia Ciortea.

Despre Valeriu Bârgău a vorbit Cornel Poenar – directorul săptămânalului „Accent Media”, care printre altele, a spus: „Valeriu a fost ca o luntre ce plutește între două extremități purtând în ea viața și destinul. A folosit la maximum nădejdea ca o „ancoră” tare și neclintită a sufletului pe marea învolburată a vieții.

Scriitorul, poetul, criticul literar și jurnalistul Valeriu Bârgău, trecut pe tărâmul vieții veșnice, ne rămâne pildă ziditoare, vrednică de urmat, un simbol al dăruirii pentru binele celor din jur.”

Prezentă la această festivitate, Mariana Pândaru Bârgău a punctat multe din faptele lui Valeriu, bine agonisite de-a lungul călătoriei lui pe pământ și care îl vor însoți pe drumul veșniciei. Având parcă în față neștearsa icoană, chipul luminos al lui Valeriu Bârgău, cu o puternică încărcătură emoțională, a prezentat în premieră romanul „Pământul tuturor faptelor”, recent ieșit de sub tipar, sub semnătura omului omagiat.

Un moment aparte, a fost premierea câștigătorilor concursului de jurnalism cu tema „Țara – pământul sufletului meu”, printre care: Andreea Tușlea, Ștefania Mihuț, Dan Vlad Bădău, Cătălina Maria Roșu, Maria Pioară, Andreea Oprița, Daria Almășan, Miruna Pascu și Alexandru Benteu (a se vedea foto). Toți au primit diplome din partea U.Z.P.R. (președinte Doru Dinu Glăvan), cărți din partea Bibliotecii Județene „Ovid Densușianu” (manager Sebastian Bara) și alte premii din partea săptămânalului „Accent Media”, care a oferit și diplome de participare tuturor cadrelor didactice prezente.

Oferirea de dulciuri tuturor elevilor participanți, cât și momentul cultural artistic semnat de cunoscuta interpretă de muzică populară, Ana Almășana Ciontea, au întregit reușita unei activități omagiale dedicată lui Valeriu Bârgău – un ziarist de excepție, un luptător adevărat pe arena vieții.

De consemnat este și declarația în exclusivitate a doamnei prof. dr. Oana Fodor: „Am participat la un eveniment cultural-omagial, la un moment comemorativ încărcat de o trăire sufletească și artistică, dublat de lansarea romanului „Pământul tuturor faptelor” sub semnătura lui Valeriu Bârgău.

Ne-am bucurat de o atmosferă plăcută, fructuoasă, brodată pe firul rememorării și al imaginarului artistic ce oferă iubitorilor de literatură perspectiva creșterii interioare într-o multitudine de manifestări”.

Ioan Vlad

Georgeta-Ileana Cizmaș/ UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *