Cimitirul evreiesc din Huși a fost vandalizat: Peste 70 de monumente funerare au fost distruse

Cimitirul evreiesc din Huși, județul Vaslui, a fost vandalizat, peste 70 de monumente funerare fiind distruse, anunță Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic.

„Nu este admisibil ca in zilele de astazi, in Romania contemporana, (…) sa se intample un eveniment atat de antiuman, atroce, de profanare a mormintelor. (…) Astfel de evenimente cu un caracter profund antisemit sunt de indata receptate in toata lumea democratica si afecteaza grav democratia din Romania”, arata Federatia.

„In numele conducerii Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania – Cultul Mozaic, presedintele Federatiei isi exprima indignarea sa totala, insotita de sentimente de amaraciune, de profunda mahnire, pentru informatia primita recent, referitoare la un grav act de vandalizare salbatica ce a avut loc in incinta cimitirului evreiesc din Husi, la inceputul saptamanii trecute, cand un numar de 73 de monumente funerare au fost distruse”, se arata intr-un comunicat semnat de presedintele Federatiei, Aurel Vainer.

Potrivit sursei citate, in prezent, comunitatea evreilor din Husi, altadata infloritoare, nu mai are decat cateva zeci de membri, in cea mai mare parte oameni in varsta, inclusiv supravietuitori ai Holocaustului.

„In numele tuturor evreilor traitori in Romania de astazi, dar si a celor aflati in prezent in Israel si in alte tari, protestam energic fata de cele intamplate la Husi si cerem, pe deplin temei, organelor in drept, sa ancheteze cu minutiozitate si inalt profesionalism cele intamplate in cimitirul evreiesc din Husi, in vederea deschiderea cercetarii penale si aducerea in fata justitiei a celor vinovati, in temeiul codului penal si a legislatiei speciale.

Astfel de evenimente cu un caracter profund antisemit sunt de indata receptate in toata lumea democratica si afecteaza grav democratia din Romania”, scrie in comunicat.

Fascinanta poveste a procesului Kovesi la ICCJ. Dosarul facut guler si Florea ascunsa sub scara

Opinia zilei
Fascinanta poveste a procesului Kovesi la ICCJ. Dosarul facut guler si Florea ascunsa sub scara
Despre autor

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.