◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

EUROPENE DE GIMNASTICĂ. După 46 de ani, România termină fără medalie Campionatele Europene de gimnastică

Denisa Golgotă s-a clasat pe locul al cincilea la bârnă și pe al patrulea la sol, punând punct unei perioade de 46 de ani în care gimnastele din România s-au întors cu medalii de la Campionatele Europene. 

Gimnastica feminină românească a trăit un nou moment negru la Szczecin, în Polonia. După 31 de ediții consecutive de Campionate Europene în care „tricolorele” au urcat pe podium, a venit a 32-a, în care nu s-a mai întâmplat așa.

În 1973 a început seria care s-a încheiat ieri. Gimnastica feminină românească a trăit un nou moment negru la Szczecin, în Polonia. După 31 de ediții consecutive de Campionate Europene în care „tricolorele” au urcat pe podium, a venit a 32-a, în care nu s-a mai întâmplat așa. În 1973 a început seria care s-a încheiat astăzi.

Totul a stat pe umerii unei fetițe de 17 ani. Denisa Golgotă a fost singura româncă prezentă în finale, patru din cinci posibile. La individual compus a fost pe 17, la sărituri pe 6, iar astăzi s-a clasat pe cinci la bârnă și pe patru la sol. Ea a căzut de pe „puntea suspinelor” și a fost notată cu 12,166, în timp ce pentru exercițiul de pe covorul albastru a primit 13,366, fiind la o zecime de podium, fix cât a costat-o depășirea liniei albe la a doua diagonală.

Prezentă la CE după discontinuități în pregătire, cauzate de dureri de creștere, Denisa nu a mai reușit parcursul din 2018, când a cucerit două medalii.Înainte au fost Mondialele și Jocurile Olimpice, Campionatele Europene erau refugiul de până acum al acestui sport, care a adunat 148 de medalii la competițiile continentale.

La celelalte întreceri importante, continuitatea tricoloră în performanță a fost întreruptă în cazul Campionatelor Mondiale în 2011, când după 30 de ani, gimnastele române, antrenate atunci de Octavian Belu, s-au întors în țară fără medalii. Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016, s-au desfășurat fără echipa României, lucru care nu se mai întâmplase din 1968. În plus, Cătălina Ponor, singura reprezentantă a României, nu a urcat pe podium. Din 1976 și până în 2012, acest lucru părea de neimaginat.

Rezultatele României la ultimele cinci ediții feminine ale CE
  • 2015 1 medalie  (1 aur)
  • 2016 2 medalii  (2 de bronz)
  • 2017 2 medalii ( 1 aur, 1 bronz)
  • 2018 2 medalii (1 argint, 1 bronz)
  • 2019 0 medalii

    2010 este anul ultimului titlu mondial pentru gimnastica feminină din România, adus de Ana Porgras, la bârnă

    2017 este anul ultimului titlu european pentru gimnastica feminină din România, adus de Cătălina Ponor, la bârnă

    2012 este anul ultimului titlu olimpic pentru gimnastica feminină din România, adus de Sandra Izbașa, la sărituri

am.gsp.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *