◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

UZPR în Spania – un succes declanșator de oportunități culturale

În cadrul anului său centenar și al  Anului Cărții în România, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a mai „bifat” un proiect semnificativ: lansare și prezentare de carte românească în Spania, încercând să consolideze legăturile emigrației românești cu cei de acasă. Proiectul, care s-a desfășurat în perioada 11-14 aprilie, în cadrul celei de-a zecea ediții aTârgului de Carte „Feria del Libro” din El Ejido – Spania, a fost realizat în parteneriat cu cea mai tânără asociație socio-culturală din Andalucia: Asociación Socio-Cultural „Romanați“, condusă de Giani Florescu (inițiatorul, organizatorul și gazda întregului proiect). Participarea la „Feria del Libro” s-a desfășurat sub sloganul asociației, „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește!“, în perfectă rezonanță cu sensul și direcția inițiativelor UZPR.

Uniunea Ziariștilor Profesioniși (reprezentată la El Ejido de Miron Manega) nu a promovat doar cărțile editurii UZP sau ale unor membri ai Uniunii, ci și cărți ale altor edituri din România, specializate în primul rând în literatura pentru copii și cea de cercetare istorică și tradiție românească. Au fost expuse și prezentate sute de cărți aparținând editurilor GetoDacii, Burebista, Uranus, Mara Books & Publishing, Tracus Arte (aceasta din urmă a avut un parteneriat separat cu Asociación Socio-Cultural „Romanați“) și, evident, editura UZP. Presa românească a fost și ea reprezentată la târg, prin „Certitudinea”, „UZP”, „Cronica Timpului” (publicații sub egida UZPR) și „Cugetarea Europeană”, editată de Asociația Europeană a Cadrelor Didactice. Alți parteneri ai evenimentului au fost Sindicatul Cadrelor Militare, Consiliul Național al Societății Civile, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, Mănăstirea Plăviceni (cartea starețului Teoctist Moldovanu, „Mănăstirea Plăviceni, importantă vatră de spiritualitate” fiind expusă la stand), Sindicatul Național „Forța Legii” etc. Printre autorii cărților prezentate s-au numărat Mircea Dogaru, Mircea Chelaru, Mihai Vinereanu, Daniel Roxin, Carolina Ilica, Viorel Popescu, Miron Manega etc.

Au expus și au fost prezenți la standul românesc și scriitori români de limbă spaniolă, cu cărți editate în Spania. Doi dintre aceștia merită o atenție specială, prin insolitul personalității lor: Maria Salvan care, la 60 de ani, a debutat cu o carte scrisă direct în spaniolă, și Cosmin F. Stircescu, un tânăr venit în Spania la 14 ani, care și-a depășit condiția de imigrant și, la 18 ani, a început să scrie cărți fantasy de succes, pe care editurile spaniole n-au întârziat să le publice.

Evenimentul a fost un succes peste limita așteptărilor, fiind o lovitură de imagine a tinerei asociații româno-spaniole „Romanați” din Andalucia și o excelentă reprezentare în Spania a Uniunii Ziaruștilor Profesioniști din România. Standul românesc a fost cel mai bogat și mai colorat, spațiul alocat de Primărie fiind aproape neîncăpător pentru tot ce s-a prezentat și s-a desfășurat acolo: cărți, imagini etnografice din România, exponate ceramice, costume populare românești, replici ale plăcuțelor de la Tărtăria, expoziție cu degustare de gastronomie românească (ale firmei „Casa Brâncovenească” din… Toledo) proiecție de film pentru copii („Aripi de hârtie”, film de animație de Ioan Octavian Frecea), film documentar („Tracii – istorie ascunsă” de Daniel Roxin), expoziție de bijuterii ceramice realizate de Dorina Florescu, tombolă cu premiu constând într-un coș cu cărți românești și bijuterii ceramice etc.

Standul a fost vizitat de autoritățile locale și regionale (primărie și consulat) care i-au felicitat pe organizatori. Fiecare a primit, din partea lui Miron Manega, cu explicațiile de rigoare, câte o replică a unei plăcuțe de la Tărtăria – cea mai veche scriere de pe pământ.

Momentul culminant al proiectului a avut loc sâmbătă, 13 aprilie, o dată cu sosirea la stand a lui Nicu Covaci, liderul formației Phoenix, venit special pentru eveniment, de la 400 de kilometri distanță (din Moraira – Valencia, unde locuiește) la invitația lui Miron Manega. La pavilionul oficial al târgului, unde Asociación Socio-Cultural „Romanați“ și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România au avut spațiu rezervat, Nicu Covaci a ținut un discurs emoționant despre păstrarea identității și demnității naționale a românilor, oriunde s-ar afla aceștia.

Nicu Covaci a rămas în El Ejido până a doua zi, interval în care s-au pus bazele unui mare concert în aer liber al formației Phoenix în Andalucia, la care să vină cât mai mulți români din întreaga Spanie.

În ultima zi a târgului, duminică, 14 aprilie, a mai avut loc un moment insolit: o vizitatoare a venit la Giani Florescu și i-a spus următoarele: „Eu nu sunt româncă și nu cunosc limba română, dar vreau să ajut și eu această asociație. Așa că vreau să particip la tombolă”. A participat și a câștigat premiul…

Prezența UZPR, alături de Asociación Socio-Cultural „Romanați“ la „Feria del Libro” a fost, așadar, un succes peste așteptările organizatorilor, beneficiind și de prezența altor asociații culturale din regiune. Evenimentul a oferit astfel oportunitatea unor proiecte comune. A fost primul eveniment de acest fel în Andalucia (prezentare și lansare de carte românească într-un cadru atât de amplu), notorietatea căpătată brusc de Asociația „Romanați” marcând astfel începutul unor proiecte și mai pregnante, sprijinite, eventual, la nivel instituțional, și de statul român.

CERTITUDINEA

Un comentariu pentru “UZPR în Spania – un succes declanșator de oportunități culturale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *