◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

DIICOT CEAUȘIST – FOSTUL ȘEF PSD AL RADIO ROMÂNIA A CERUT SĂ AFLE CINE DĂ INFORMAȚII PENTRU TOLO.RO

PROCURORII AU EXECUTAT! PERCHEZIȚII LA 6 DIMINEAȚA ÎN CASA UNUI REDACTOR MUZICAL, ÎN FAȚA FETEI EI SUFERINDĂ DE AUTISM!
Procurorii i-au confiscat laptopul, au luat-o la DIICOT și au făcut-o să recunoască o infracțiune inexistentă
  • În octombrie 2016, în Gazeta Sporturilor și pe tolo.ro au apărut articole despre faptul că șeful Radio România, Ovidiu Miculescu, se deplasează doar la business class, cu bilete de avion costând peste 5.000 de euro pe destinație.
  • În aceeași perioadă, blogul sindicatului din SRR a publicat un raport al Curții de Conturi, acuzator la adresa președintelui radioului public.
  • Iritat, Ovidiu Miculescu a făcut trei plângeri penale la DIICOT ca să vadă cine oferă informații din interior.
  • El a pretins, iar procurorii au fost de acord că e vorba de ”divulgare de informații secrete de serviciu sau nepublice”.
  • Deși deplasările șefului RRA și constatările Curții de Conturi sunt informații publice, procurorii DIICOT au deschis dosar penal, au făcut percheziții domiciliare și percheziții informatice!
  • Speriată și având în întreținere o fată de 25 de ani cu dizabilități severe, Gabriela Scraba, redactor-șef al redacției muzicale, a cedat și a recunoscut că a comis o infracțiune, deși nu e nici o infracțiune să dai publicului informațiile care, prin Constituție, aparțin publicului.
  • Redactorul muzical a acceptat o pedeapsă de un an și trei luni de închisoare cu amânarea aplicării.
  • Ulterior, acordul de recunoaștere a vinovăției dintre ea și DIICOT a fost respins de o instanță, iar Curtea de Apel București a stabilit, definitiv, că procurorii au incriminat-o pe jurnalistă fără nici un drept!
  • Gabi Scraba a dorit ca numele ei să fie cunoscut, după ce a trecut prin aceste întâmplări halucinante care au făcut, în final, să se pensioneze.
  • Libertatea începe să expună de astăzi faptele și numele procurorilor și judecătorilor care au criminalizat informația publică la cererea președintelui PSD al radioului public, Ovidiu Miculescu.
  • Cel care a semnat apelul DIICOT la prima instanță este chiar Daniel Horodniceanu, fostul șef al Parchetului antidrog și antitero, candidat acum câteva zile la funcția de procuror general și, de asemenea, candidat la poziția de procuror european din partea României.

Investigație de Adriana Oprea și Cătălin Tolontan

Cei trei bărbați și o femeie așteaptă în fața ușii. E marți, 30 mai 2017, ora 6 dimineața, pe palierul unui bloc din cartierul Obor. Ei sună scurt. O femeie de aproape 60 de ani deschide ușa.

”Bună dimineața, suntem de la DIICOT și am vrea să discutăm cu dumneavoastră”, spun musafirii. ”Dar cum ați intrat în scară, că e interfon jos?”, întreabă femeia. ”Avem metodele noastre”, zâmbește unul dintre polițiști.

Atunci, ea a văzut că, deși în civil, comisarul are un pistol sub haină.

”LA 6 DIMINEAŢA, CU DOUĂ PISICI ŞI UN CĂŢEL, UN COPIL HANDICAPAT ŞI O MĂTUŞĂ BĂTRÂNĂ”

Femeia care îi primește în casă, ”oricum ar fi intrat, că aveau mandat de percheziție”, se numește Gabriela Scraba și lucrează de 30 de ani la redacția muzicală a Societății Române de Radiodifuziune.

Redacția muzicală, unde lucrează Gabriela Scraba, deservește România Actualități, România Cultural și celelalte posturi.

”Sunt un om de microfon, om cu emoțiile sub control, dar am simțit că mă pierd”, își amintește ea.

”La 6 dimineaţa, cu două pisici şi un căţel, un copil handicapat şi o mătuşă bătrână, m-am trezit în casă cu patru poliţişti cu pistol”, avea să povestească ziarista în fața a două judecătoare de la Curtea de Apel București.

Împreună cu ziarista muzicală mai sunt fata ei de 25 de ani, suferindă de autism, și mătușa de 80 de ani.

PROCURORII DE LA CRIMINALITATE ORGANIZATĂ ȘI TERORISM FAC PERCHEZIȚIE ACASĂ LA O JURNALISTĂ MUZICALĂ

Ce infracțiune cercetează Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism la cele trei femei în casă?

Și ce suspiciune gravă a determinat-o cu trei zile mai devreme pe judecătoarea Ioana Cleopatra Şipoteanu, magistrat de drepturi și libertăți, să ofere procurorilor un mandat de percheziție al apartamentului ziaristei Gabriela Scraba?

În august 2016, de pe un email anonim, angajata Radio România a trimis către redacția Gazetei Sporturilor și către tolo.ro informații despre deplasările internaționale ale președintelui Ovidiu Miculescu.

N-am spus nimănui că eu dau informațiile. Vi le-am trimis vouă, că am văzut că nu se întâmpla nimic, numai că am vrut să rămân secretă, așa că apoi am șters emailul Gabriela Scraba, fost redactor-șef la redacția muzicală.

De pe același email, ea expediase extrase din constatările Curții de Conturi către ”Sus România”, blogul deținut de unul dintre sindicatele din Radio.

Informațiile sursei anonime se confirmă.

DEPLASĂRI DE 110.000 DE EURO PENTRU OVIDIU MICULESCU

În octombrie 2016, după ce verifică ponturile și le coroborează cu alte surse și documente, Gazeta Sporturilor publică un serial despre cheltuielile președintelui radioului public.

Instalat de PSD la șefia SRR, în numai doi ani, Ovidiu Miculescu face 32 de deplasări externe, în valoare de 110.000 de euro.

Președintele zboară exclusiv la business class. Decontează bilete de 900 de euro până în Turcia, Cehia și Polonia și de peste 5.000 de euro în Japonia. Poposește de două ori în China, de două ori în SUA, plus Australia, Myanmar, Cuba, Canada, India, Brazilia, Norvegia și Malaezia.

Un privilegiu de care, după cum documentează Gazeta Sporturilor, nu se bucură nici șefii BBC.

ȘEFUL SRR ÎNCEPE CĂUTAREA CELOR CARE OFERĂ INFORMAȚII DESPRE BANII PUBLICI CHELTUIȚI

În afara acestor deplasări de 110.000 de euro, un raport al Curții de Conturi vizează alți bani cheltuiți de Miculescu.

Extrase din raportul Curții sunt expuse pe blogul sindicaliștilor din Radio.

Nici jurnaliștii și nici sindicaliștii nu știu cine e în spatele emailului anonim care le-a oferit ponturile.

Cheltuielile sunt mari și nemulțumirea colegilor acută, astfel încât mulți angajați din Radio România trimit informații în același timp.

În SRR începe prigoana. Miculescu vrea neapărat să afle cine sunt cei care oferă date. Președintele crede că are puterea de a le transforma în secrete, prin gestul simplu al unui ordin intern.

”EU LE-AM SPUS CĂ AM DAT INFORMAȚIILE, CA SĂ NE LASE COLEGII ÎN PACE”

În noiembrie 2016, la o lună după publicarea informațiilor, DNA ridică documente din radioul public, într-un alt caz. Încurajată, jurnalista din redacția muzicală crede că se poate schimba ceva.

”Miculescu hăituia oameni aiurea! Unul dintre băieții de la IT era suspectat și fusese deja mutat la poartă! Atunci m-am dus la Mariana Milan, șefa Serviciului Juridic și omul lui Miculescu”, spune angajata.

”Le-am spus că eu am dat informațiile, ca să ne lase colegii în pace”, își amintește Scraba.

Cu aceste date doi, Miculescu mai face încă o plângere penală la DIICOT. În total, a trimis trei plângeri.

Iar procurorii antidrog și antitero se pornesc pe oamenii din Radio România.

PROCURORUL-ȘEF FLORINA-SILVIA POPA ȘI PROCURORUL ROBERT FLECKHAMMER O PUN SUB ACUZARE

La DIICOT, dosarul ajunge la Florina-Silvia Popa, procuror-şef al Secţiei de Combatere a Infracţiunilor de Terorism şi a Criminalităţii Informatice.

Ea consideră că a transmite date privind deplasările lui Ovidiu Miculescu și rapoarte publice ale Curții de Conturi înseamnă să comiți două infracțiuni:

1. ”Transfer neautorizat de date”.

2. ”Divulgare de informații secrete de serviciu sau nepublice”.

Florina-Silvia Popa îl deleagă drept procuror de caz pe Robert Fleckhammer.

Fleckhammer e procuror din 2002, a debutat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov și a venit de curând la sediul central DIICOT. Și el crede că e o crimă să expui informațiile publice.

Pe 30 mai 2017, magistratul își trimite echipa de patru oameni acasă la redactora muzicală. Nici un avocat nu e prezent. O ridică pe femeie, ”au fost chiar drăguți, scuzându-se că așa sunt procedurile”, iar fata suferindă de autism rămâne cu mătușa de 80 de ani.

ALERGICI LA PISICI ȘI LA INFORMAȚII PUBLICE

Puțin după 6 dimineața, ”nu era nimeni pe străzi”, își amintește ziarista, o mașină traversează Bucureștiul. Ofițerii se grăbiseră și pentru că șeful echipei, comisarul DIICOT, care era alergic la cele două pisici ale femeii, ”începuse să strănute și să îi dea lacrimile”.

În mașină este ziarista, laptopul personal și un stick, pe care ofițerii le-au sigilat.

O introduc pe Gabriela Scraba în sediul cubist al DIICOT de pe Calea Griviței 24, chiar la câteva minute de mers pe jos de Radio România.

Ovidiu Miculescu poate fi mulțumit. Prin dosarul DUP 648/D/P/2016, deplasările sale de serviciu au devenit un secret care transformă în infractor pe oricine le atinge.

În interiorul clădirii DIICOT, jurnalista cedează. ”Aș fi semnat orice”, spune ea.

Continuare

tolo.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *