Reprezentanți europeni ai profesiilor liberale la București

În perioada 9-11 aprilie a.c. s-a aflat în România o delegație a Consiliului European al Profesiilor Liberale – CEPLIS și a Confederației Profesiilor Liberale din Italia, condusă de prim-vicepreședintele și președinte al Comitetului Permanent al Consiliului European al Profesiilor Liberale-CEPLIS, dl. Gaetano Stella, președintele Confederației Profesiilor Liberale din Italia – CONFPROFESSIONI, una dintre cele mai puternice asociații interprofesionale din Uniunea Europeană organizate la nivel național.

Vizita avut loc în cadrul acțiunilor organizate cu prilejul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și a cuprins întrevederi cu reprezentanți ai autorităților publice și profesiilor liberale, cele două organizații de profesii liberale desfășurând în ultimii ani astfel de misiuni în statele care au deținut președinția rotativă a Consiliului European.

Delegația a avut întâlniri instituționale cu reprezentanți ai autorităților publice din România – Guvernul României, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Ministerul Fondurilor Europene, ocazii cu care au fost abordate aspecte referitoare la activitatea profesiilor liberale la nivel european: Piața Unică a Serviciilor, reglementarea profesiilor liberale, libera circulație a membrilor, serviciile E-card, nivelul de calificare, antreprenoriatul etc..

În cadrul acestor întâlniri a fost apreciată și buna colaborare dintre asociațiile de profesii liberale din Uniunea Europeană, inclusiv cu Uniunea Profesiilor Liberale din România. Reprezentanții autorităților publice au subliniat importanța sectorului socio-economic al profesiilor liberale la realizarea binelui public și și-au exprimat disponibilitatea de a sprijini, în mod direct și concret, dezvoltarea acestuia.

În organizarea Uniunii Profesiilor Liberale din România – UPLR, miercuri, 10 aprilie delegația a avut o întâlnire la sediul Camerei Consultanților Fiscali din București cu reprezentanți ai asociațiilor de profesii liberale din România, inclusiv cu cei ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Oficiul de gazdă a revenit vicepreședintelui UPLR dr. Dan Manolescu, președinte al Camerei Consultanților Fiscali.

Pe lângă o informare reciprocă, cei prezenți au discutat aspecte referitoare la reglementările naționale, libera circulație a profesioniștilor, digitalizarea informațiilor și servicii on/line, modalități de formare și antreprenoriat, statutul profesioniștilor liberali etc. Printre altele, oaspeții au dezvoltat conceptul necesității realizării unei cooperări în plan regional între organizațiile profesiilor liberale.

UPLR este o organizație neguvernamentală, apolitică, înființată la 11 iunie 2001, în baza O.G. 26/2000, formată din asociații de profesii liberale si este deschisă aderării tuturor organizațiilor profesionale, persoane juridice care îndeplinesc condițiile prevăzute în Statutul său. UPLR este membră cu drepturi depline a Consiliului European al Profesiilor Liberale – CEPLIS și al Uniunii Mondiale a Profesiilor Liberale și reprezintă aprox. 85.000 membri ai organizațiilor profesionale, având 15 asociații membre.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.