◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

MÂNĂSTIRI SUSPENDATE ÎN CER

Din cele mai vechi timpuri, omul a dorit să ajung la cer, din motive spirituale, de protecție în cale invadatorilor sau ca simbol al puterii. În acest sens, el a explorat cele mai înalte vârfuri muntoase unde a construit temple, biserici sau aşezări.

Meteora, mănăstirii suspendate în cer

Sunt construite pe vârfurile înalte ale munților și din anul 1988, au intrat în patrimoniul mondial UNESCO. Mănăstirile sunt locuri monahice ortodoxe construite la cea mai mare înălțime. Se numesc Meteora pentru că în textele antice se spune ca munţii pe care au fost construite sunt imense blocuri din piatră care au căzut din cer.

În mitologia greacă se spune că zona a fost locuită de triburi care și-au găsit refugiu din calea celţilor, goţilor, slavilor, bulgarilor și turcilor. Din marea pădure de stânci, 24 au fost sfinţite ca locuri de nevoinţă pentru călugări.

Pentru a construi aceste lăcaşuri, călugării au avut nevoie de peste 70 de ani pentru a transporta materiale. Urcarea se făcea numai cu scări de sfoară și cu plasa. Numai pe la mijlocul secolului trecut au fost săpate scări în stânci.

La Meteora sunt aproape 1000 de stânci, unele au înălțimea de peste 600 de metri. Originea acestor formațiuni stâncoase se pierde în negura timpului. S-au lansat trei ipoteze cu privire la formarea lor. Una dintre acestea susţine că acum 60 milioane de ani, ar fi existat o mare și în urma retragerii ei au rămas doar stâncile. În prezent, stâncile sunt ascunzişuri pentru sihaştri.

Vâlcea, Athosul României

Puțini dintre noi cunoaștem ca Vâlcea are pe teritoriul său, doua mânăstiri divine, considerate Meteore. Cele două mânăstiri sunt construite pe culme muntelui și străpung cu cupola lor cerul.

Mânăstirea Arnota

Arnota este una dintre puţinele mânăstiri construite la altitudinea de peste 1000 de metri, operă a domnitorului Matei Basarab. Despre mânăstirea Arnota se spune că este ultimul pas spre Dumnezeu. Mânăstirea păstrează în interiorul sau, mormântul lui Matei Basarab.

Mânăstirea Vârful Romani

Este construită la altitudinea de 1200 de metri de către Dumitru Creștin, în memoria fiicei sale care a murit la vârsta de 25 de ani.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *