◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

„Capital Gazette” a primit Premiul Pulitzer pentru relatarea propriei tragedii

Publicația locală americană „Capital Gazette” a primit prestigiosul Premiu Pulitzer pentru relatarea tragediei care s-a întâmplat în propria redacție: cinci ziariști erau uciși, în iunie 2018, de către un om înarmat, care a intrat în birourile publicației și a făcut prăpăd. În mod remarcabil, în ziua masacrului, ziarul a ieșit din tipar la timp, ca de obicei.

Decernarea Premiului Pulitzer nu a fost un moment de sărbătoare pentru cei rămași în viață. Ziariștii de la „Capital Gazette” s-au îmbrățișat cu lacrimi în ochi și și-au amintit de cei cinci colegi care și-au pierdut viața pentru că un dezaxat nu a fost de acord cu decizia instanței într-un proces pe care îl avea cu publicația. A pus mâna pe armă și a intrat în redacția ziarului, iar ce a urmat a fost încă o tragedie căreia îi cad victime ziariștii pentru că-și fac meseria. Și nu numai ei. Reportajele despre atacuri armate petrecute în SUA au adus Premiul Pulitzer altor două publicații locale – „The Pittsburgh Post-Gazette” pentru seria de relatări despre atacul asupra Sinagogii din Pennsylvania și „South Florida Sun Sentinel”, pentru felul în care a publicat despre tragedia de la Liceul „Marjory Stoneman Douglas”.

Premiile Pulitzer 2019 s-au îndreptat, de asemenea, și spre alți profesioniști ai mass-media și alte publicații care și-au făcut datoria de a dezvălui publicului pe care îl slujesc acte ce nu au legătură cu regulile societății democratice. Astfel, „New York Times” și „Wall Street Journal” au fost distinse pentru investigațiile asupra finanțelor președintelui SUA, Donald Trump, bănuit de evaziune fiscală, iar o echipă de reporteri din Myanmar – dintre care doi întemnițați, Wa Lone și Kyaw Soe Oo – au primit premiul pentru relatările despre un masacru căruia i-au căzut victime musulmanii, demers jurnalistic pentru care ar fi încălcat prevederile legii secretelor oficiale. Agenția Reuters, care a beneficiat de reportajele acestor jurnaliști eroi, a anunțat că nu va celebra primirea Premiului Pulitzer până când cei doi nu vor fi eliberați.

De asemenea, „The Washington Post” a câștigat două Premii Pulitzer pentru fotoreportajele din Yemen.

Roxana Istudor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *