◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

„Lumină lină”. Spiritualitate și cultură românească la New York

Ceea ce impresionează încă de la primele pagini ale publicației românești „Lumină lină”, care apare la new York, este apelul la spiritualitatea românească, marea păstrătoare a tradițiilor românilor de oriunde și de peste tot. Publicația se deschide larg, cu un text profund al preotului prof. dr. Theodor Damian, care deslușește legătura de nezdruncinat dintre român și credința care îi ține vie flacăra apartenenței. De altfel, într-o continuare firească, este expusă și identitatea națională de dincolo de Prut, ilustrată prin apelul la personalități relevante ale românismului din Basarabia.

Revista „Lumină lină” mai impresionează și prin alura sa de studiu – materialele sunt construite cu migală și cu o documentare care nu lasă loc de interpretări, fiind, în acest fel, și un reper jurnalistic, domeniu ale cărui reguli le păstrează nealterate, reliefându-le la standarde dintre cele mai înalte. Iar pe partea culturală este de menționat alura pe care o dă publicației inserarea, printre textele de adâncime și de atitudine, a unor versuri calate cu inspirație pe ideea de mozaic publicistic: „Și nu se știe unde/vor năpusti cuvinte/să-ngreuneze aerul/fierbinte”. Nu în ultimul rând, publicația trece cu lejeritate barierele geografice și unește românii de peste tot prin toate mijloacele jurnalistice care pot configura o publicație de o asemenea complexitate, de la interviu la fotoreportaj.

Materialul de atitudine, consemnarea profesionistă sunt alte fațete ale unei publicații care a devenit un for de dezbatere și de (re)confirmare a forței spiritualității românești, oriunde s-ar afla. Densă și onestă, calibrată și exactă, dar și versatilă, publicația „Lumină lină” răsplătește forul interior al cititorului și ca o carte, și ca un ziar, și ca o revistă.

Roxana Istudor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *