◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Jurnaliști canadieni acuză bariere în fața informării publicului

Deși Canada se situează pe locul 18 mondial din perspectiva libertății presei, jurnaliștii din această țară încă acuză bariere puse de oficialități în fața informării opiniei publice. Aceste declarații vin în contextul în care a fost publicat Raportul pe 2019 al organizației Reporteri fără frontiere, care relevă o deteriorare globală a libertății presei.

Jurnaliștii canadieni continuă să întâmpine numeroase dificultăți în demersul lor profesional, autoritățile interzicându-le în foarte multe cazuri accesul la informații de interes general. Profesioniștii mass-media din Canada nu sunt scutiți de tensiunile care intervin în relația cu oficialitățile care nu au interesul ca anumite evenimente să ajungă la cunoștința publicului. Este cazul, de pildă, al încercărilor de a bloca accesul jurnaliștilor la documentarea referitoare la construcția unei conducte de gaze naturale. Reporterii care au încercat să pătrundă la locul unde se desfășurau lucrările au fost amenințați cu închisoarea și li s-au limitat posibilitățile tehnice de a transmite din locația respectivă.  De asemenea, este de notorietate sentința care i-a fost dată jurnalistului „VICE” Ben Makuch, care a fost obligat să predea documentarea și comunicările cu un presupus terorist Canadian. Nu în ultimul rând, se poate menționa lupta crâncenă a jurnalistei de la Radio Canada cu excepțiile din legea care protejează sursele presei și în numele cărora a fost obligată în primă instanță să numească sursele care i-au furnizat informații dintr-un scandal de corupție.

Demn de menționat este faptul că, potrivit documentului elaborat de Reporteri fără frontiere, în cele două Americi libertatea presei a suferit o deteriorare masivă, cel mai îngrijorător capitol fiind declinul libertății jurnaliștilor în cea mai mare putere a lumii și model de democrație, SUA, unde organizația punctează că niciodată până acum nu a existat un asalt atât de consistent asupra mass-media.

(R.I.)

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *