◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

PSIHOKINEZIA, modalitatea prin care sunt mișcate obiectele cu ajutorul psihicului

Psihokinezia sau PK, s-ar traduce prin mișcare sub acțiunea psihicului. Această denumire a fost lansată în anul 1942 de botanistul Joseph Banks Rhine. PK se referă la mișcarea obiectelor sub acțiunea conştiinţei subiectului.

Exista cazuri în care subiectul nu este conștient că el ar fi cauza acestor fenomene care sunt spontane și au drept cauză conflicte ale inconştientului generate de frustări sau refulări.

Exista și cazuri în care fenomenele PK se produc controlat, subiectul aflându-se într-un fel de transă, într-o stare de alterare a conştiinţei. Uneori, subiecţii moştenesc ereditar această bizară capacitate. Un cercetător roman a lansat ideea existenței unor gene PSI.

Uneori, aceste abilităţi apar accidental, ca urmare a producerii unor traume psihice sau fizice.

Eusapia Palladino

Abilităţile sale extrasenzoriale au făcut înconjurul lumii. Atunci când intră în transă, mișca mobila dintr-o cameră, făcea să apară mâini fără corp care îi atingeau pe spectatori. Uneori, aceste manifestări erau violente, în funcție de starea ei.

A fost supusă investigaţiei unei echipe de specialişti francezi și englezi care au concluzionat că poate genera o energie uriașă, o forța paranormală. În momentul în care se afla în transă, obiectele se mişcau, instrumentele muzicale cântau singure. Ea declară că toate aceste fenomene se produc involuntar, ea nefiind conştientă de ceea ce se întâmpla.

În anul 1909, într-o şedinţă desfăşurată la New York, Palladino a reușit să materializeze în aer o mână de mici dimensiuni. În tot acest timp, Palladino era legată la mâini cu o sfoară. Misterioasă mana s-a îndreptat către Palladino și a desfăcut sfoară pe care a aruncat-o către spectatori.

Celebrul om de știința Pierre Curie scria în însemnările sale despre experiența pe care a trăit-o la un experiment realizat de Palladino. Aceasta a ridicat o masă care a levitat câteva minute, a ridicat un scaun care s-a îndreptat către el.

Curie a mai notat că o mână misterioasa i-a desfăcut nodul de la cravata, după care l-a tras de păr și l-a ciupit.

Curie era interesat de forța, de natura energiei pe care o producea Palladino.

Fenomenele PK și emisiile de ectoplasma

Termenul de ectoplasma a fost creat de Charles Richet, fiziolog francez. Ectoplasma apare ca o fâşie de ceața sau ca o luminozitate care se materializează într-o mână sau un chip. Ectoplasma este emanata prin gură, nas sau vârful degetelor.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *