default-logo

   Lansarea unei inedite monografii  la Arad

Au mai rămas doar  câțiva în țară, dintre miile de români, etnici germani, ridicați în noaptea de 13/14 ianuarie 1945 și deportați la muncă forțată în URSS pentru simplul fapt că erau germani. În Arad mai îi poți număra pe degete. Lor le-a fost dedicat momentul de comemorare ce a avut loc duminică, 13 ianuarie, la sediul din Aradul Nou al Federației Democrate a Germanilor din România, filiala Arad. A fost de altminteri un dublu eveniment. Pe de o parte prof. Michael Zellner le-a adus aminte celor prezenți de drama șvabilor din Arad, Aradul Nou și Mureșel duși la muncă silnică în Republica Sovietelor, pe de altă parte chiar în prezența celebrului florar arădean Alois Weil, unul dintre germanii ajunși fără voia lor minier în minele Dombas-ului, a fost lansată o monografie.

Este vorba despre cartea ziaristului Doru Sava, membru al UZPR filiala Arad, lucrare intitulată “Un secol și ceva… Sigmundhausen- comuna dintre Noul și vechiul Arad.”

“Partea întâi a lucrării, apărută deocamdată doar în limba germană, este o monografie scrisă apoape conform canonului genului. Cum are ca subiect Sigmundhausen/Zsigmondhaza adică Mureșel, acum cartier al Aradului și parte a Aradului Nou, ea este o premieră absolută și conține multe date inedite necunoscute până acum arădenilor. Partea a doua este istoria trăită a mai bine de un secol din istoria comunei așa cum și-o aduce aminte Alois Weil, cum a trăit-o, ori cum i s-a povestit” a declarat autorul.

Doru Sava este la a doua lucrare cu caracter monografic despre cartierele Aradului, inițial așezări autonome, locuite majoritar de șvabi după cartea lansată în anul 2011 cu ocazia împlinirii a 288 ani de la întemeierea localității- “Aradul Nou –Muresel. Istoria unui cartier, povestea unei lumi”.

M.S.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*