◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Gelmărean, opțiunea UDMR pentru promovarea intereselor maghiare

La 11 ianuarie, la ora 11.00, a avut loc o conferință în Sala Radio Cluj, cu reprezentanții redacției în limba maghiară Minorități și reprezentanți din Consiliul de Administrație al SRTv.

Conform „înțelegerii” cu UDMR, șefa TVR, Doina Gradea, a demis ilegal întregul Comitet Director al TVR-Cluj (condus de d-l Romeo Couți) și a numit, tot ilegal, o nouă conducere propusă de UDMR, prezidată d-l Alin Gelmărean.

Solicitați să explice motivul pentru care soțul lui Vig Emese ocupă două funcții de director (director TVR Cluj și director al redacției în limba maghiară), Debreczeni Hajnalka, membru al Consiliului de Administrație al SRTv, a transmis că aceasta a fost opțiunea formațiunii politice UDMR – ca Gelmărean să conducă ambele instituții.

Vig Emese, responsabilă cu propaganda UDMR la Cluj, este regizoarea documentarului „O mie de ani în Transilvania, o sută de ani în România” despre istoria maghiarilor din Transilvania, finanţat de guvernul de la Budapesta şi contestat de istoricii români.

Analiza acestui documentar (semnată de I.Grigorescu), publicată în revista Historia, arată că „deşi are pretenţii de obiectivitate, documentarul nu vizează decât atingerea propriei ţinte, aceea a demonstrării unui fals istoric: România ar fi promis autonomia teritorială pentru minoritatea maghiară, la 1918.Teza din filmul UDMR este susţinută, în primul rând, de cei mai radicali politicieni de la Budapesta, fiind, din nou, evident, că dl Kelemen Hunor este, şi de această dată, un proxy al intereselor Ungariei. /…/ Nici nu mai are sens să amintim de principiul „ascultă şi partea opusă”, esenţial în istoriografie, care ar fi trebuit regăsit în documentar”. 

Știre inițială: Doina Gradea, președintele – director general al SRTV, ar fi trebuit să se deplaseze astăzi la Cluj, pentru a se întâlni cu noua conducere a studioului teritorial TVR Cluj. Doina Gradea și-a anulat ulterior întâlnirea, astfel încât nu se va mai deplasa la Cluj-Napoca.

Gazeta de Cluj a scris în repetate rânduri despre abuzurile comise de către șefa TVR.

Parte dintre materialele publicate de ziar au fost direcționate de către fostul senator de Sibiu, Sorin Ilieșiu, către președinție și liderii guvernării actuale, în ideea de a lua măsurile necesare pentru a înlătura interesele politice maghiare de la nivelul studioului teritorial și nu numai.

Să se fi simțit Doina Gradea încolțită, în acest context, de informațiile publicate de ziar?

Sorin Ilieșiu a oferit un interviu pentru Gazeta de Cluj în care a evidențiat, printre altele, și cum programul „Revelionul TVR Garcea și Vacanța Mare” a fost conceput cu scopul de a distrage atenția cetățenilor și a opiniei publice de la scandalul de proporții URIAȘE, provocat de vicleana șefă a TVR, la stația teritorială TVR Cluj. 

gazetadecluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *