◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Human Rights Watch. Declin al respectării drepturilor omului în Europa Centrală și de Est

Raportul anual al Human Rights Watch arată că situația în domeniul drepturilor omului în mai multe țări din Europa Centrală și de Sud-Est s-a deteriorat, conducătorii autocrați reprimând criticile și jurnaliștii.

HRW World Report 2023 arată că 2022 a fost un an îngrijorător în Europa Centrală și de Sud-Est, cu un record de abuzuri din partea guvernanților autoritari, tensiuni politice și încălcări ale drepturilor omului. „Valul de crize ale drepturilor omului care s-a desfășurat în 2022 a lăsat în urmă o mare de suferințe umane”, a declarat Tirana Hassan, director executiv interimar la HRW.

Pe măsură ce puterea se schimbă în întreaga lume, protejarea și consolidarea sistemului global al drepturilor omului în fața eforturilor previzibile ale liderilor abuzivi de a-l dărâma necesită angajamente reînnoite din partea tuturor guvernelor, care transcend alianțele politice actuale. „Guvernul autoritar al președintelui Recep Tayyip Erdogan a vizat în mod regulat criticii guvernamentali și oponenții politici percepuți și a exercitat un control puternic asupra mass-media și a sistemului judiciar”, se arată în comunicat.

În Serbia, documentul a remarcat că jurnaliştii independenţi au continuat să se confrunte cu intimidări, ameninţări şi violenţe. „Procedurile penale pentru crime de război au rămas lente, ineficiente și afectate de întârzieri”, scrie Human Rights Watch.

În Kosovo, jurnaliştii continuă să sufere, în timp ce investigaţiile privind crimele de război au încetinit, pe lângă creşterea tensiunilor cu Serbia vecină, relatează BalkanInsight.

În Bosnia, organizația a constatat faptul că autoritățile nu au prioritizat protecția drepturilor omului. „Discriminarea minorităților rămâne o preocupare serioasă. Progresul în urmăririle penale pentru crime de război rămâne lent”, scrie raportul.

Organizația menționează și faptul că Grecia a continuat să eșueze în ceea ce privește protecția drepturilor solicitanților de azil : „Reprimarea grupurilor neguvernamentale și criminalizarea solidarității au continuat. Limitările libertății presei și un scandal de supraveghere au ridicat îngrijorări cu privire la starea statului de drept. Abuzul în aplicarea legii rămâne larg răspândit”.

În Europa Centrală, situația nu este mai bună decât în Balcani.

În Ungaria, partidul de guvernământ, Fidesz-KDNP, a câștigat încă o majoritate de două treimi la alegerile naționale din aprilie și și-a continuat atacurile împotriva statului de drept și a instituțiilor democratice: „Jurnaliştii independenţi, instituţiile de presă şi organizaţiile societăţii civile au fost denigrate de oficiali publici de rang înalt”, scrie raportul.

În Polonia, atacurile guvernamentale asupra independenței judiciare și a statului de drept au rămas o preocupare serioasă, se arată în raportul HRW, care menționează, pe de altă parte, și atitudinea admirabilă a Poloniei care a primit milioane de oameni care fug de războiul din Ucraina. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *