◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Basarabia în actualitate

DE LA RENAȘTEREA NAȚIONALĂ  la REÎNTREGIREA NAȚIONALĂ
“Visul nostru de secole trebuie sa fie împlinit! Nu exista alta cale!”
            In memoriam Nicolae COSTIN



Regret, că restricțiile dictate de pandemia Covid-19, mă împiedică să ajung astăzi, 16 februarie la manifestările  organizate In memoriam Nicolae Costin .
Mulțumesc din toată inima pentru invitația de a participa la acțiunile organizate an de an cu multă responsabilitate de gimnaziul din Chișinău, care-i poartă numele. Tot respectul si prețuirea pentru colectivul de cadre didactice si elevi, condus de doamna directoare Silvia Guzun.
Aș vrea să-i asigur, că sunt  și rămân alături,   că am toată încrederea  și  exprim recunoștința mea și a întregii familii Costin pentru toate acțiunile In memoriam  celui care a fost profesorul universitar, primarul general, președintele Consiliului municipal Chișinău, deputatul in Parlamentul Republicii Moldova, semnatar al Declarației de Independență, Omul politic – Nicolae Costin.
În această perioadă marcată de pandemia, cu care se confruntă  întreaga omenire,  când tot mai multe suflete minunate se înalță la ceruri, se pare că ar trebui sa medităm împreună  și  mai intens la rostul trecerii noastre pe pământ, la urma sau urmele pe care le lăsăm, iar evocarea înaintașilor noștri,  de care sunt legate perioade de glorie în istoria noastră recentă   este mai mult decât oportună.
În acest context, amintesc că Nicolae Costin, personalitate vizionară, important lider al Mișcării de Eliberare Națională,  în unul  din ultimele sale mesaje video afirma :”Visul nostru de secole, trebuie împlinit! Nu există  altă cale!”.
Se referea la visul generațiilor care au înfruntat ”siberiile de gheață”, războiul șI foametea organizată,  la generațiile părinților și bunicilor noștri, dar și la generația anilor 90, de care sunt legate multe biruințe ale spiritului descătușat.
Nicolae Costin se referea la necesitatea procesului de reîntregire cu Țara-mamă,  Romania – unica posibilitate valabila pentru a ne  asigura  nu doar supraviețuirea fizică ci și cea a spiritului național, dreptul la  libertate  și demnitate – condiții iminente pentru evoluția  ființei  umane.
Încercarea de a perpetua munca lui Sisif, de a ne minți, prelungind  teatrul absurdului și  lăsându-ne antrenați , iar și iar, în jocul de-a  țara,  nu sunt decât tertipuri  caracteristice politicienilor  ieftini, preocupați de o singura grija-aflarea la putere.
Conștientizarea acestor vizibile  adevăruri  cât și  acțiuni în consecință ar fi cel mai adecvat și cinstit răspuns  la dăruirea și sacrificiu înaintașilor noștri.
Lumină lină și veșnică amintire  tuturor celor care si-au iubit sincer semenii si au luptat pana la sacrificiu pentru cauza națională.
P. S. Filmul documentar “ Nicolae Costin- Apostol al Romanismului”, realizat de jurnalistul TVR Moldova, Vasile Munteanu
https://m.youtube.com/watch?v=my3bWmhXxHs


REINTREGIREA NEAMULUI  ROMANESC – UNICA CALE VIABILA
Stimați participanți la conferința online In memoria Nicolae Costin, dragi elevi,
As vrea sa va mulțumesc că mențineți vie amintirea tatălui meu si in același timp sa va exprim recunoștința pentru străduința si perseverenta de care dați dovada intru cunoașterea istoriei noastre recente.
S-a vorbit si scris mult despre Nicolae Costin, profesorul, Omul politic, eu însă, calitate de fiu  as vrea sa le împărtășesc elevilor gimnaziului cat si tuturor celor prezenți cum era tatăl meu in calitate de părinte.
Era un tata bun si un părinte iubitor. Eu am copilărit  la Bălți, unde tatăl era profesor la Universitatea Pedagogica “ Alecu Russo”.
De mic copil am fost înconjurat de o atmosfera românească. Cărțile, muzica, discuțiile purtate cu tatăl meu m-au îndrumat și m-au format principiile de viată. Era atent la aptitudinile mele si mă îndruma sa învăț si sa experimentez cat mai mult. Astfel am studiat istoria artelor, filosofia si dreptul. Acum in calitate de părinte, la rândul meu, aplic fata de copii mei Ana si Nicolae multe din cele învățate de la tatăl meu.
De asemenea as vrea sa mărturisesc ca tatăl meu Nicolae Costin era conștient ca statul Republica Moldova nu poate supraviețui ca entitate economica, sociala, politica separata de restul Țării, de aceea semnând pentru Declarația de Independență, era convins ca adoptarea ei este o etapa, un prim pas pentru reîntregirea cu Tara – Romania.
Întrucât era un profesor desăvârșit, un spirit mobilizator, unul din ultimele mesajele pe care  ni le-a lăsat a fost: “Sunt sigur, că unde nu v-as lăsa, neamul nostru este capabil să lanseze dintre noi oamenii care în ciuda tuturor necazurilor vor împlini visul de secole al acestui popor.
Drumul spre biruință este frăția noastre a tuturor românilor.”
Mă bucur ca tot mai mulți cetățeni ai R. Moldova, înțeleg acest lucru. Rămâne doar sa identificam si acei lideri politici,  care si-ar asuma îndeplinirea acestui ideal măreț.
Mulțumesc pentru invitația  si oportunitatea de a participa  la această conferință, mulțumesc tuturor celor care contribuie la organizarea activităților In memoriam Nicolae Costin. În mod special, mulțumesc  învățătorilor și elevilor gimnaziului “ Nicolae Costin” din Chișinău condus cu determinare si onoare de doamna directoare Silvia Guzun.

Corneliu Costin ,


Discurs rostit la Conferința In memoriam Nicolae Costin, organizată la gimnaziul “ Nicolae Costin” din Chișinău, 16.02.2021

Un comentariu pentru “Basarabia în actualitate

  1. Buna ziua, sunt Costin Ana. Fiica lui Corneliu Costin si nepoata bunicului Nicolae Costin.
    Mesajele la care fac referire Iuliana Gorea Costin si Cornel Costin sunt foarte relevante si importante astăzi, când românii basarabeni sunt la rascruce. Aceste mesaje îi indruma spre alegerea unică și corectă .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *