◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Bursele și războaiele. Legături greu de explicat…

Rusia și-a consolidat prezența militară la granița cu Ucraina, iar toată Europa a rostit din nou cuvântul război. În paralel, pe scena internațională există alte potențiale focare care implică Orientul și Occidentul. Până acum, SUA au cheltuit aproximativ 6,4 trilioane de dolari pentru războaiele de după 11 septembrie, o parte considerabilă din PIB. Dar cum afectează războaiele economia și bursele? Experții investiții afirmă că războaiele trecute au împins în sus acțiunile, relația dintre aceste fenomene fiind greu de explicat.

Cercetările LPL Financial notează că acțiunile au ignorat în mare măsură conflictele geopolitice din trecut. „Oricât de gravă este această escaladare, experiențele anterioare au indicat că ar putea fi puțin probabil să aibă un impact semnificativ asupra fundamentelor economice din SUA sau asupra profiturilor corporative”, explică John Lynch, directorul strategic de investiții al LPL. â

„De la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1939, și până la sfârșitul lui 1945, Dow-ul a crescut cu 50%, mai mult de 7% pe an. Așadar, în timpul a două dintre cele mai grave războaie din istoria modernă, bursa americană a crescut cu un procent combinat de 115% combinat. Relația dintre crizele geopolitice și rezultatele pieței nu este atât de simplă pe cât pare”, susține Ben Carlson, director de management al activelor instituționale la Ritholtz Wealth Management, într-un articol despre rezultatele pieței contraintuitive. „

Cercetătorii de la Institutul Elvețian de Finanțe s-au uitat la conflictele militare din SUA după cel de-al Doilea Război Mondial și au descoperit că, în cazurile în care există o fază antebelică, o creștere a probabilității de război tinde să scadă prețurile acțiunilor, dar izbucnirea concretă a conflictului le mărește. Ei au numit acest fenomen „puzzle de război” și au spus că nu există o explicație clară de ce acțiunile cresc semnificativ odată ce războiul izbucnește – după un „preludiu”. În cele șase luni de la începutul Primului Război Mondial, în 1914, indicele Dow a scăzut cu peste 30%. Deoarece războiul a oprit practic lumea afacerilor și lichiditatea pieței aproape a secat, a fost luată decizia de a închide bursa în acel an. Compensând timpul pierdut, Dow a crescut cu peste… 88% în 1915, după redeschidere, ceea ce rămâne cel mai mare randament anual înregistrat. De fapt, de la începutul războiului în 1914 și până la încheierea războiului, la sfârșitul anului 1918, Dow a crescut cu peste 43% în total – în jur de 8,7% anual.

Al Doilea Război Mondial a avut un rezultat pe piață la fel de straniu. Hitler a invadat Polonia la 1 septembrie 1939, declanșând războiul. Când piața s-a deschis pe 5 septembrie, Dow a crescut cu aproape 10%. Când a avut loc atacul asupra bazei navale americane de la Pearl Harbor, la începutul lui decembrie 1941, lunea următoare acțiunile s-au deschis în scădere cu 2,9%, dar a durat doar o lună pentru a recupera acele pierderi. Când forțele aliate au invadat Franța, în Ziua Z, pe 6 iunie 1944, Bursa abia a observant, dar Dow a crescut cu peste 5% în luna următoare. Practic, de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1939, și până la sfârșitul din 1945, Dow a crescut cu 50%, mai mult de 7% pe an. În ansamblu, în timpul a două dintre cele mai grave războaie din istoria modernă, Bursa americană a crescut cu 115%, notează investopedia.com.

Mai târziu, în timpul războiului din Coreea, Dow a crescut anual cu 16% (aproape 60% în toți anii de conflict); trupele americane au fost trimise în Vietnam în martie 1965 – Dow avea să termine restul acelui an cu aproape 10%. Până la momentul în care ultimele trupe americane au fost scoase din Vietnam, în 1973, bursa a crescut cu aproape 43%; în schimb, în criza rachetelor din Cuba, Dow a rămas surprinzător de „calm”, pierzând doar 1,2% în timp ce lumea întreagă era terifiată de perspectiva unui conflict nuclear. Pentru restul acelui an, însă, Dow a câștigat mai mult de 10%; atacul terorist de pe teritoriul SUA, din 11 septembrie 2001, a marcat o scădere bruscă a acțiunilor, cu aproape 15% în mai puțin de două săptămâni după tragedie. În câteva luni, bursa a recuperat toate pierderile de după 9/11; SUA au invadat Irakul în martie 2003 – acțiunile au crescut cu 2,3% în ziua următoare și au încheiat anul cu un câștig de peste 30%.

În condițiile în care explicații concrete pentru vreo urmă de predictibilitate nu par să fie cristalizate, experții afirmă că este întotdeauna dificil de știut cum vor reacționa investitorii la anumite evenimente, deoarece o mare parte din reacția pieței la aceste evenimente depinde de context, după cum punctează Mark Armbruster, președintele Armbruster Capital Management.

Un potențial conflict cu Rusia poate provoca, de asemenea, piețe de petrol volatile, deoarece Rusia este un producător cheie de țiței și gaze naturale, iar conductele sale alimentează multe părți ale Europei. Dacă Rusia ar închide robinetul sau ar avea infrastructura petrolieră deteriorată, asta ar putea duce la prețuri mai mari la energie. Întreruperea activității porturilor din jurul Mării Negre și Baltice ar putea crea, de asemenea, dureri de cap și mai mari și ar putea duce la inflație alimentară, deoarece cerealele și alte alimente de bază rămân blocate pe mare, scrie awealthofcommonsense.com.

Pe scurt, războiul poate fi foarte profitabil. „The Intercept” a calculat că acțiuni în valoare de 10.000 de dolari, împărțite în mod egal între primii cinci contractori de apărare ai Americii pe 18 septembrie 2001 – ziua în care președintele George W. Bush a semnat Autorizarea pentru Utilizarea Forței Militare ca răspuns la atacurile teroriste din 11 septembrie – valorează în prezent aproape circa… 100.000 de dolari.

Roxana Istudor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *