◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Viena, lupta continuă / Corespondență specială, 16.03.2020

Raportul medicilor este îngrijorător.

 1 018 cazuri de coronavirus confirmate în Austria, până azi, 16 martie. O veste pozitivă: 8 pacienți s-au vindecat (doi în Tirol, cinci la Viena și o persoană în Austria de Jos). Au fost efectuate 8500 de teste. Totuși, cele mai multe cazuri de infecție cu SARS – CoV-2 au fost raportate în Tirol.

Conform datelor raportate Ministerului Sănătății, cel care gestionează situația îmbolnăvirilor, repartiția cazurilor de infecție este următoarea: 294 Tirol, 155 Austria de Jos, Viena 122, Stiria 115, Austria de Sus 196, Salzburg 56, Burgenland 10, Voralberg 60 și Carintia 10.

La mijlocul săptămânii era raportat un deces (persoană în vârstă de 69 de ani, din Viena) la care se adaugă o altă persoană în etate de 72  de ani, decedată în week end, cu antecedente de sănătate anterioare grave, potrivit celor declarate de Andreas Huber, purtătorul de cuvânt al echipei de criză medicală a orașului Viena.

Azi, în Stirias-a raportat un alt deces: un localnic, născut în 1944, care a fost infectat cu coronavirus și care a fost internat în spital.

Ce reprezintă aceste statistici ? Ele trebuie comparate cu datele la nivel global. În întreaga lume au fost confirmate 169.387 de cazuri de coronavirus, dintre care 81.020 au fost raportate de China. Un număr de 77.257 de persoane s-au vindecat de Covid-19 la nivel global.

      Transportul în comun de la Viena reacționează

Wiener Linien reacționează la epidemia decoronavirus, adaptându-și programul de circulație, începând cu miercuri, 18 martie. Până atunci, graficele orare vor rămâne la nivel normal, mobilitatea la Viena este garantată în orice moment.

Chiar și în momentele critice din prezent, Wiener Linien asigură că vienezii pot ajunge rapid și în siguranță în fiecare zi, oriunde în Viena, asigurând mobilitatea celor care sunt la serviciu. Scopul este de a menține compania în deplină capacitate de mișcare pentru următoarele săptămâni și luni.

 S-a constat că traficul călătorilor a scăzut cu 20% și se va ajunge la o diminuare a volumului de călători cu 40-50%

      Din acest motiv, orarul de circulație va fi ajustat pentru liniile de metrou, autobuz și autobuz, începând de miercuri (18 martie) până la o notificare suplimentară. Atunci, vehiculele de transport în comun vor avea orarul unei zile de sărbătoare sau de week-end, cu mărirea timpului de așteptare. Metroul nocturn (care circula vineri și sâmbătă, pentru turiști) va fi suspendat, începând cu 20 martie, în schimbvor circula autobuzele de noapte. De asemenea, ”Ring Tram”, un tramvai retro, destinat turiștilor străini, a fost suspendat, începând cu 14 martie.

          Pe geamurile mijloacelor de transport în comun este afișat acest mesaj, venit din partea conducerii companiei:  ”Mulțumesc angajaților Wiener Linien !  Mulțumiri speciale sunt adresate tuturor angajaților care  vor asigura ca Viena va rămâne mobilă în săptămânile următoare. Orașul are nevoie de tine în special acum, iar facilitățile de îngrijire a copiilor sunt disponibile pentru toți angajații.”

Școlile, grădinițele rămân închise. În plus, în prezent, numeroase companii trec la activitate în sistem: „birou de acasă”.

          În scopul reducerii contactelor sociale la un minim necesar, facilitățile culturale și de agrement au fost deja închise și numeroase evenimente au fost anulate.

       Începând de azi, restaurantele, barurile și cafenelele vor fi deschise doar până la ora 15:00.

Plan de măsuri pe plan economic

Bank of Austria anticipează: economia scade cu 0,6% în acest an. Specialiștii se tem că economia Austriei se va prăbuși cu 0,6 la sută în acest an, din cauza crizei virusului corona.

     Anterior crizei, ei prognozaseră o creștere a PIB-ului cu 1,0 la sută în 2020, după o creștere de 1,6 la sută în anul precedent.

 Va exista o „recesiune tehnică” în prima jumătate a anului, dar ulterior economia își va reveni iar creșterea va fi și mai puternică: până la +2,0  în 2021.

       În orice caz, măsurile restrictive de combatere a răspândirii virusului în Austria vor antrena economia austriacă într-o recesiune tehnică, pe termen scurt,  cu rate negative de creștere, în două trimestre la rând.

 Cu un declin de 0,6 la sută din PIB, în anul 2020,Austria va raporta cel mai slab rezultat anual din 2009, a declarat luni economistul șef al Bank of Austria, Stefan Bruckbauer. Creșterea reală  va începe abia în anul următor, 2021.

Pentru soldul bugetului public, experții băncii presupun acum un deficit de 1,2 la sută din PIB în acest an, pe când în 2019 se prognozase un excedent de 0,5 la sută.

Pentru a înlătura neliniștea pe piața bursieră, ministrul  de finanțe al Austriei, Blümel, a promis luni garanții de încă două miliarde de euro, care se adaugă pachetului de patru miliarde, garantat săptămâna trecută.

Sectorul bancar arată o mare disponibilitate pentru amânarea creditelor și o gestionare flexibilă a costurilor de credit.

Băncile, Banca Națională a Austriei și autoritățile de reglementare își alătură forțele: „Este important ca toate sectoarele diferite să contribuie și să stea împreună, pentru a putea trece prin criză împreună„, a spus Blümel. „Vă mulțumim pentru cooperarea dintre bănci, Banca Națională și autoritățile de reglementare”.

Acum toată lumea trebuie să conlucreze pentru ca Austria să facă mai ușor față crizei.

Holzmann, guvernatorul Băncii Naționale (OeNB) s-a referit, la rândul său, la măsurile luate deja de Banca Centrală Europeană (BCE). Cu siguranță, ar fi necesare măsuri suplimentare. „Dacă este necesar, următorii pași vor urma cu siguranță”.

Dan Toma Dulciu/UZPR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *