◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Incendiu la Notre-Dame

Încă nu se ştie cum va rezista structura edificiului Un incendiu a izbucnit luni seară la catedrala Notre-Dame din Paris. Nu este clară cauza incendiului, însă oficialii susţin că ar putea avea legătură cu lucrările de renovare.

Un istoric francez a declarat că asistăm la prăbușirea „celui mai vizitat monument istoric”. Una dintre turle și acoperișul s-au prăbușit. Culmea ironiei, nefastul eveniment a avut loc chiar de Ziua Mondială a Artei. După aproape opt ore de luptă cu flăcările, pompierii au anunțat în cursul nopții că focul este acum sub control.

Pericolul incendiului de la catedrala Notre-Dame din Paris a fost eliminat, dar încă nu se ştie cum va rezista structura edificiului, a declarat marţi dimineaţa Laurent Nunez, secretar de stat în Ministerul de Interne al Franţei, citat de Agerpres.

„La ora 08:00 (06:00 GMT, 09:00 ora României) va avea loc o întrunire cu experţi, arhitecţi ai construcţiilor din Franţa pentru a încerca să stabilim dacă structura este stabilă şi dacă pompierii pot intra pentru a-şi continua misiunea”, a informat Nunez presa.

Oficialul a precizat că incendiul declanşat luni seara este sub control, dar încă nu a fost stins în întregime. Cauza dezastrului este încă necunoscută, iar autorităţile îşi continuă ancheta, a adăugat el. Incendiul masiv care a afectat catedrala Notre-Dame a distrus acoperişul şi turla, dar zidurile exterioare şi cele două clopotniţe nu s-au prăbuşit.

Pompierii au reuşit să salveze valoroase lucrări de artă. Apel pentru donații

Pompierii au reuşit, luni noapte, să salveze valoroase lucrări de artă care se aflau în catedrala Notre-Dame, unde pompierii încă acţionează. Preşedintele Emmanuel Macron a transmis că „vom reconstrui această catedrală împreună”, iar un apel internaţional de strângere de fonduri pentru asta a fost lansat, transmite News.ro.

Cei aproximativ 600 de pompieri care au acţionat pentru a stinge incendiul de la Catedrala Notre-Dame au reuşit să salveze structura construcţiei gotice vechi de 850 de ani, inclusiv două turnuri, după ce spirala şi acoperişul s-au prăbuşit arse.

Echipele de urgenţă au salvat şi valoroase lucrări de artă şi obiecte religioase, inclusiv ceea ce se spune a fi „coroane de spini” purtată de Iisus înainte de crucificare, care era păstrată înăuntrul catedralei construite în secolele 12 şi 13.

O mantie, pe care Ludovic al IX al Franţei ar fi purtat-o când a adus coroana de spini la Paris, a fost, de asemena, salvată.

„Au putut fi salvate şi depozitate într-un loc sigur”, a spus primarul Parisului, Anne Hidalgo. „Aceasta este o tragedie pentru întreaga lume. Notre-Dame reprezintă întreaga istorie a Parisului”.

Un pompier a fost grav rănit în timpul acţiunii.

Focul a fost declarat „sub control” după aproximativ 9 ore de când a izbucnit (declarat la ora locală 18.50).

Cauza incendiului nu este clară, dar autorităţile spun că poate fi legată de lucrările de reparaţii care erau în desfăşurare aici.

Procurorii au început o investigaţie. Muncitorii au fost interogaţi de autorităţi.

Fotografii realizate în interiorul Notre-Dame în timpul intervenţiei pompierilor arată că partea centrală a catedralei era intactă. „Doar o mică parte a boltei a căzut. Interiorul pare aproape neatins”, a fost scris pe contul de Twitter al catedralei.

Hidalgo a declarat pentru Le Monde că „altarul şi crucea lui sunt salvate. Nu este atât de rău pe cât mă temeam”.

Macron: Vom reconstrui Catedrala Notre-Dame cu toţii

„Vom reconstrui această catedrală cu toţii şi este, fără îndoială, o parte din destinul Franţei şi proiectul pe care toţi îl vom avea în anii următori”, a spus preşedintele Emmanuel Macron. „Asta aşteaptă francezii şi este ceea ce istoria noastră merită”, a adăugat el, vizibil emoţionat.

Miliardarul François-Henri Pinault, preşedinte şi CEO al grupului Kering, care deţine brandurile Gucci şi Yves Saint Laurent, a promis deja 100 de milioane de euro pentru reconstrucţie, scrie AFP.

Fundaţia caritabilă Fondation du Patrimoine a lansat un apel internaţional de strângere de fonduri pentru catedrală, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

Mii de oameni s-au adunat, luni seară, în apropierea Notre-Dame şi au privit, inmărmuriţi, cum incendiul mistuia catedrala.

Mai mutle biserici din Franţa au bătut clopotele în semn de solidaritate.

„Notre-Dame arde. Franţa plânge, la fel întreaga lume. Este foarte emoţionant”, a spus Michel Aupetit, arhiepiscopul Parisului.

Vaticanul a transmis că este „în stare de şoc şi întristat”.

digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *