◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Prezență onorabilă a decebaliștilor deveni la concursul de robotică First Lego League România

Învățământul românesc trece permanent printr-un proces de transformare, dar nu și-a găsit încă un drum de dezvoltare. Lumea este însă într-o continuă evoluție iar dezvoltarea explozivă a tehnologiei și științei ne obligă să ne adaptăm pentru a fi în pas cu acest curs. Tinerii sunt primii beneficiari ai acestei evoluții și e evident că mânuiesc cu foarte mare dexteritate toate aceste gadget-uri, telefoanele inteligente, tabletele sau calculatoarele. Mulți dintre acești tineri folosesc foarte superficial capacitățile acestor aparate. În România au ajuns de ceva timp concursuri în care tinerii pot arăta cum aceste aparate pot fi folosite în aplicații foarte sofisticate și serioase. Tinerii români se dovedesc foarte buni programatori și nu numai. În acest context pe lângă celelalte concursuri în care sunt implicate calculatoarele au apărut și au luat avânt concursurile de robotică. Acestea au cuprins toate categoriile de elevi de la clasa pregătitoare până la liceeni și studenți.

Pe acest fond am stat de vorbă cu prof. Sorin STĂNCULESCU, Colegiul Național „Decebal” Deva – mentor LEGO WARRIORS (1814), care cu amabilitatea ce-l caracterizează, ne-a declarat în exclusivitate:

„– Și noi, decebaliștii, am vrut să participăm la acest foarte modern și interesant sistem de educație – EDUCAȚIA STEM Creativă – STEAM (educația prin Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte și Matematică) și am început să intrăm în  competițiile FIRST. În școala noastră există în acest moment mai multe echipe de robotică implicate în concursuri pentru mai multe categorii de vârstă, 6-10 ani, 10-12 ani, 12-16 ani, 15-19 ani.

De anul acesta, 11 elevi din clasele a IX-a A, B, C din Colegiul Național „Decebal” Deva cu vârsta sub 16 ani au format echipa Lego Warriors. Componenții echipei sunt Andreiaș Maria, Bărăștean Carla, Luculescu Mihai, Moise Mihai, Ștezar Dragoș din clasa a IX-a A, Bădău Vlad Dan, Bordean Călin, Dumitrana Mihnea, Mateș Antim, Mura Paul din clasa a IX-a B și Mileșan Radu din clasa a IX-a C. (a se vedea foto)

Tematicile competițiilor First de anul acesta au fost legate de spațiul cosmic deoarece în anul acesta se sărbătoresc 50 de ani de la prima aselenizare din 1969.

Echipa a participat la etapa națională a competiției de robotică FIRST  LEGO  LEAGUE în 17 martie 2019 cu tema INTO ORBIT Explorăm cum trăim și cum călătorim în spațiu! Participarea la concurs a presupus realizarea celor trei sarcini: proiectul de cercetare, proba de robotică și proba de valori fundamentale.

În cadrul proiectului de cercetare, membrii echipei trebuiau să identifice o problemă fizică sau socială cu care se confruntă oamenii în timpul unei călătorii de lungă durată în spațiul cosmic în sistemul solar și să propună o soluție. Problemele cu care se poate confrunta un echipaj spațial pentru o călătorie de lungă durată sunt multiple. Deoarece tema este legată de călătoria în spațiul cosmic și realizarea proiectului presupune și o modelare practică a soluției propuse de membrii echipei, aceasta a dat bătăi de cap tuturor echipajelor. După îndelungi discuții echipa s-a oprit la o temă complexă care să permită o soluție pentru mai multe situații problemă ale călătoriei în spațiu -imponderabilitatea, diversificarea hranei și crearea unui ambient relaxant și cât mai pământean.

Proiectul a presupus realizarea unei nave cosmice dotate cu un inel toroidal centrifugal în jurul fuzelajului. În timpul rotației inelului datorită forței centrifuge se simulează gravitația terestră și pot fi înlăturate în felul acesta efectele negative ale stării de imponderabilitate pe lungă durată. Soluția cu centrifuga permite și realizarea serelor de cultură a plantelor verzi care pot crește în zona cu gravitație ridicată a inelului centrifugal. Realizarea serelor permite soluționarea celei de-a treia probleme a proiectului – crearea unui ambient cu caracteristici terestre care să permită echipajului rezolvarea problemelor psihologice legate de izolarea în spațiu. Descrierea scrisă a proiectului și argumentarea științifică și tehnică a soluțiilor propuse au făcut parte din realizarea acestuia. În realizarea proiectului echipa a dat dovadă de imaginație și a folosit câteva materiale care aveau alte destinații în laboratorul de fizică – o centrifugă recuperată de la un laborator de analize medicale, un stativ pentru experimente de fizică, corpul unei machete pentru o rachetă și o emisferă de polistiren care asamblate au dus la NAVA spațială cu inel centrifugal.

Panoul pentru proba „Valorile fundamentale” a presupus realizarea unui panou – poster în care să fie prezentate în scris și vizual (prin imagini) tot ceea ce a însemnat activitatea desfășurată din momentul primirii temei până înainte de intrarea în evaluarea din concurs. Au fost prezentate lucruri legate de formarea, colaborarea, munca și respectul în echipă, colaborarea cu alte echipe, cu alte persoane din afara clubului, evoluția pregătirii echipei pentru proba de robotică.

Pregătirea probei de robotică a fost cea mai mare provocare a concursului deoarece participând pentru prima dată membrii echipei nu au știut până la ce nivel de complexitate poate ajunge robotul pentru îndeplinirea misiunilor. Membrii echipei au intrat tot acum în contact cu tipul acesta de roboți Lego Mindstorm EV3 și cu mediul de programare al acestui robot, astfel a fost nevoie de o perioadă bună de identificare a modului de lucru. Pentru descrierea modului de realizare a robotului și a programului realizat, membrii echipei au realizat caietul inginerului. Câștigul mare al participării echipei  a fost obișnuirea cu munca în echipă, responsabilizarea fiecărui membru al echipei pentru îndeplinirea sarcinilor echipei, învățarea unui sistem de programare, stimularea creativității fiecărui membru al echipei.

În data de 17 martie, în holul mare al corpului B al Universității Politehnice din București,   s-a desfășurat etapa națională a competiției First Lego Legue Romania la care s-au înscris peste 50 de echipe din toată țara. Fiecare echipă a avut la dispoziție un spațiu pentru prezentarea standului echipei, expunerea proiectului și a posterului cu valorile fundamentale. Standul fiecărei echipe a fost deschis în tot timpul competiției și a putut fi vizitat de ceilalți concurenți și de vizitatorii prezenți. În spațiul de antrenament pe 6 mese asemănătoare cu cele de concurs echipele și-au făcut ultimele verificări ale robotului înainte de concurs. În acest timp, fiecare echipă a putut vedea și evalua roboții celorlalte echipe. În concurs fiecare echipă a avut trei sesiuni de concurs. Pentru evaluarea echipei se lua în considerare cel mai mare punctaj al echipei în sesiunile de concurs.

Înainte de proba de robotică echipele au trecut pe la comisiile de jurați. Fiecare probă de jurizare a fost realizată de altă  comisie, una care a evaluat proiectul științific, alta pentru evaluarea robotului și alta pentru evaluarea probei de valori fundamentale. Cu emoție, membrii echipei noastre au trecut pe la comisii, dar au reușit să se descurce bine și să susțină fiecare din probe. La proba de valori fundamentale echipa a fost bine apreciată. A fost apreciată și simplitatea robotului comparativ cu performanțele potențiale ale robotului.

În urma probei robotice echipa a ajuns pe  locul 15 din cele peste 50 de echipe prezente cu un punctaj destul de ridicat și cu un pic de șansă, probabil am fi fost mai sus în clasament. Poziția echipei este destul de bună la prima participare în această competiție și dă speranțe pentru etapele următoare pentru echipele viitoare ale școlii noastre.

Încununarea unei zile de concurs este festivitatea de premiere. În competiție sunt apreciate multe din aspectele activităților echipelor. Evident premiul cel mai dorit este cel al probei robotice, dar și celelalte premii sunt bine primite de orice echipă din concurs. Au fost date premii pentru evaluarea robotului, a programului robotului, pentru proiectul de cercetare, pentru munca în echipă, pentru profesionalism demn.

Echipa LEGO WARRIORS (număr de concurs 1814) a Colegiului Național „Decebal” Deva a fost apreciată cu locul  II  pentru „Profesionalism Demn”. Este extraordinar să poți să te bucuri de faptul că urci pe podiumul de premiere pentru un premiu în fața atâtor echipe. Înseamnă că echipa a făcut ceva deosebit și este un imbold să continui această activitate interesantă. Este important pentru fiecare membru al echipei să fi  participat la o astfel de competiție și să vadă că există mulți tineri cu preocupări deosebite și cu realizări pe măsură și să dorească să se perfecționeze în acest domeniu”.

Felicităm și noi membrii echipei LEGO WARRIORS (1814) a Colegiului Național „Decebal” Deva și le urăm succes în activitățile viitoare.

Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș/ UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *