◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Jurnaliştii britanici cer autorităților… să respecte legea

Peste 100 de jurnalişti, politicieni şi militanţi au semnat o scrisoare deschisă prin care avertizează că legile privind libertatea de informare (FoI) ale Regatului Unit sunt subminate de lipsa resurselor şi de către departamentele guvernamentale, care împiedică cererile legale. Printre semnatari se numără redactorul-șef al The Guardian, Katharine Viner, editorul The Observer, Paul Webster, precum și fostul secretar pentru Brexit David Davis și fostul lider al Partidului Verzilor Caroline Lucas.
Scrisoarea, care a fost coordonată de organizația de știri online openDemocracy, este adresată noului comisar pentru informații, John Edwards, care este responsabil cu aplicarea legii FoI, care acordă publicului dreptul legal de a solicita informații oficiale de la organismele publice.
Biroul Comisarului pentru Informații (ICO), analizează plângerile împotriva organismelor publice care au refuzat cererile FoI și le poate ordona să elibereze materiale dacă nu au respectat legea. Cu toate acestea, există o îngrijorare din ce în ce mai mare în rândul jurnaliștilor și al cercetătorilor că sistemul FoI al Regatului Unit este subminat de subfinanțare și de nerespectarea deliberată a reglementărilor de către departamentele guvernamentale.Campania pentru Libertatea Informației a relatat recent că întârzierile la ICO au devenit atât de mari, încât a durat un an întreg pentru ca ofițerii de caz să fie desemnați să examineze plângerile.
Anul trecut, un judecător a acuzat Cabinetul că a „indus în eroare” un tribunal cu privire la funcționarea unui presupus sistem de înscriere pe „liste negre” pentru cererile FoI venite din partea jurnaliştilor și a constatat „o lipsă profundă de transparență” în jurul unității.
Scrisoarea deschisă solicită ICO să aloce mai multe resurse pentru activitatea de caz FoI, monitorizarea organismelor publice care nu respectă legea și protocoale mai puternice de aplicare pentru organismele guvernamentale care încalcă legea în mod repetat. De asemenea, recomandă extinderea FoI pentru a acoperi companiile private care furnizează servicii publice. „Deoarece publicul britanic este încă ținut în întuneric din cauza Partygate, importanța transparenței a fost rareori mai evidentă”, susține Peter Geoghegan, redactorul șef al openDemocracy. „FoI este un instrument cheie pentru tragerea la răspundere a organismelor publice, dar în prezent Biroul Comisarului pentru Informații nu se asigură că Legea privind libertatea de informare dă rezultate. Jurnalismul în interes public depinde adesea de legile privind libertatea de informare, care ajută publicul să înțeleagă deciziile luate de autorități. Astfel de legi sunt esențiale pentru o democrație care funcționează bine, punctează Viner.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *