◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Cărți de la Mizil

Romeo și Julieta la Mizil
Numele profesorului Laurențiu Bădicioiu, fost marinar, electrician, radiotelegrafist clasa I în Marina Militară, secretar de fundație umanitară, jurnalist de radio ( Radio France International) și presa scrisă (Evenimentul Zilei), fotograf pe MSC Sinfonia Cruise Ship, este bine cunoscut în lumea literară. Domnia sa a realizat mai multe publicații culturale, iar împreună cu profesorul Victor Minea, director al Liceului Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil, a coordonat zece volume din antologia „Romeo și Julieta la Mizil” și volumul „Quintus 100%!”. Activitatea managerială a profesorului de limbă română și engleză la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”, Laurențiu Bădicioiu, președintele Fundației Culturale „Romeo și Julieta la Mizil” s-a manifestat în inițierea și coordonarea a celor zece festivaluri omonime de poezie și epigramă între anii 2007-2017. Grație acestor festivaluri zeci și sute de poeți români de pretutindeni au avut ocazia de a participa cu poezii și epigrame de valoare, ca rodul lor să fie apreciat de către juriul în componența căruia au fost incluși personalități notorii al scrisului românesc.
Recent, sub egida Fundației Culturale „Romeo și Julieta la Mizil” la editura „Karta-Grafic” din Ploiești a fost scoasă de sub tipar cartea antologie „Noi iubim Mizilul”, ediție coordonată de către profesorii Laurențiu Bădicioiu și Victor Minea. În cartea respectivă au fost selectate și incluse 1024 catrene la tema Mizil, texte scrise de către 1024 de concurenți la secțiunea Epigramă în cei zece ani de participare la Festivalul „ Romeo și Julieta la Mizil”. De menționat, că epigramele sunt însoțite de foarte multe imagini și fragmente de articole din presa interbelică, antebelică, postbelică și recentă, care au legătură cu Mizilul. Volumul de epigrame „Noi iubim Mizilul” este și unul inedit și o premieră în domeniu.
O impunătoare antologie de poezie și epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”, ediția a X-a, 2016-2017, sub oblăduirea profesorilor Laurențiu Bădicioiu, Vasile Cornel și Claudiu-Remus Minea a văzut lumina zilei tot la editura „Karta-Grafic” din Ploiești. Antologia dată ne informează că la Festivalul „Romeo și Julieta la Mizil”, ediția a X-a, 2016-2017, s-au încadrat în concurs la secțiunea Epigramă 167 de participanți, iar la secțiunea Poezie 356 de participanți din toate colțurile lumii. Cifrele vorbesc de la sine despre valoarea și importanța Festivalului „Romeo și Julieta la Mizil”. Cele mai reprezentative creații literare au și fost publicate în această antologie de anvergură.
Recent, coordonatorii Festivalului „Romeo și Julieta la Mizil”, profesorii Laurențiu Bădicioiu și Victor Minea s-au încadrat activ în organizarea și desfășurarea ediției a XI-a a festivalului.
Despre rolul Festivalului „Romeo și Julieta la Mizil” pentru cultura și scrisul românesc, academicianul Nicolae Dabija, care este și invitatul de onoare al acestui prestigios festival scrie: „ În România se desfășoară anual zeci de Festivaluri Internaționale de Poezie, Teatru, Cinematografie etc., la care participă România și Republica Moldova. Mai potrivit ar fi să le spunem Festivaluri Internaționale ale Limbii Române. Deoarece chiar atunci când sunt prezente și alte țări- Ucraina, Serbia, Ungaria, , Bulgaria etc.-acestea sunt reprezentate tot de vorbitori ai Limbii Române. Unul din aceste Festivaluri de Poezie și Epigramă, organizat de doi oameni deosebiți- Laurențiu Bădicioiu și Victor Minea, se desfășoară an de an, în ultima sâmbătă a lunii ianuarie, la Mizil. Astfel, datorită acestei manifestări, Mizilul s-a transformat dintr-un oraș provincial într-un centru cultural.
Academicianul Nicolae Dabija s-a impus și cu un madrigal dedicat Mizilului :
Cu toată Țara noastră Românească –
să trăiască, să-nflorească
Mizilul-capitală a Poeziei,
a Epigramei și a Omeniei.

Ion Cuzuioc, UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *