◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Insomnii pentru baroni: procurori din Franța și Germania vor ancheta mafia din România cot la cot cu DNA

Procurorii europeni conduși de Laura Codruța Kovesi care vor investiga infracțiunile comise de mafia politică și economică din România ar urma să primească sprijin direct de la un departament special înființat în cadrul DNA, prevede un proiect de lege al Ministerului Justiției.

Structura Direcției Naționale Anticorupție va colabora cu procurori din Franța, Germania și Bulgaria, care vor lucra pentru Parchetul European (EPPO – European Public Prosecutor’s Office) și vor acționa în România, conform unui interviu acordat săptămâna trecută de procurorul-șef european, Codruța Kovesi.

Procurorii din Franța, Germania și Bulgaria vor fi sprijiniți de o structură specială a DNA. Li se vor pune la dispoziție polițiști, specialiști și logistica necesară

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică proiectul de lege prin care ar urma să se înființeze, în cadrul DNA, o Structură de Sprijin a procurorilor europeni delegați în România. Textul proiectului poate fi accesat aici.

Este vorba de implementarea Regulamentului Consiliului European din 2017, care prevede o cooperare strânsă între Parchetul European și procuratura anticorupție din țările membre UE.

Cât a fost la putere coaliția PSD-ALDE, prevederile UE din 12 octombrie 2017, privind înființarea acestei secții în cadrul DNA, au fost ignorate. Acum, proiectul de lege a fost scos în dezbatere publică, dar în final va trebui votat tot de Parlament, unde PSD-ALDE continuă să controleze lucrurile.

Legea nu poate fi blocată însă la nesfârșit, pentru că e vorba de o acțiune concertată la nivel european.

Conform documentului, structura de sprijin a procurorilor francezi, germani și bulgari din EPPO arondați României va avea, la DNA, 10 posturi, urmând să asigure personal de suport pentru anchetatorii europeni.

Conform proiectului de lege, toate Parchetele din România vor fi obligate să le asigure procurorilor europeni ofițeri de poliție judiciară, specialiști și logistica necesară descoperii, anchetării și obținerii de probe în actele de corupție comise.

Parchetul European începe treaba în noiembrie și va investiga fraudele cu banii UE, cu TVA, corupția și spălarea de bani – motiv de insomnii pentru oligarhii de la București
Kovesi a declarat recent că în unele țări UE așteaptă sute de dosare de corupție, fraude cu bani publici, returnări ilegale de TVA și spălare de bani. Deși nu a nominalizat, pe listă se află, fără îndoială, România – țară în care oligarhi primitivi au furat miliarde din banii alocați sănătății, educației, infrastructurii și dezvoltării economice, cufundând regiuni întregi într-o sărăcie de Evul Mediu

Parchetul European își va începe activitatea în noiembrie acest an și se va ocupa, după cum a declarat Kovesi într-un interviu pentru euractiv.com, în special cu infracțiunile privind fondurile UE, infracțiuni cu TVA, corupție și spălarea banilor.

În România, toate aceste zone vizează direct oligarhii strâns interconectați cu vechea clasă politică. Deturnarea banilor UE și fraudarea bugetului public au fost principala sursă de îmbogățire a unei clase de miliardari de carton care, în perioada 2016-2019, a încercat să distrugă complet legile justiției, DNA, statul de drept și să direcționeze România către ieșirea din Uniunea Europeană.

În parte, atacul a și reușit, coaliția PSD – ALDE reușind să neutralizeze, prin modificările legislative, lupta anticorupție. Laura Codruța Kovesi a fost destituită abuziv (conform sentinței CEDO) de guvernul Dăncilă și de Curtea Constituțională, care i-a refuzat dreptul la apărare, încălcând astfel drepturile omului.

Numai că, între timp, PSD a pierdut puterea centrală (pe cea din administrația locală și din instituții încă o mai păstrează), iar Kovesi a devenit șefa Parchetului European.

Din noiembrie, procurorii europarchetului vor intra în pâine și vor începe să investigheze, fără ca baronii locali și coalițiile parlamentare de la București să mai poată bloca anchetele sau modifica legile.

ziaristii.com

Un comentariu pentru “Insomnii pentru baroni: procurori din Franța și Germania vor ancheta mafia din România cot la cot cu DNA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *