◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Tripticul monumental de la Arad

Semnalez petrecerea unui eveniment cultural aparte în Arad, aparținând „Nopții albe a Muzeelor”: inaugurarea Pinacotecii Complexului Muzeal Arad.
Într-o sală proprie unor evenimente de acest fel, elegantă, proaspăt renovată, s-au expus pentru public tablouri ale ROMÂNIEI anilor `70, pe care autoritățile comuniste le-au învelit și interzis.
Printre pictorii în cauză se numără Liezen Mayer și Feszty Árpád.
Tabloul reprezentativ al expoziției, realizat de Feszty Árpád, aflat în colecția de artă a muzeului arădean, nu a mai fost văzut din anii ‘50, când a fost acoperit, rulat pe un tambur și retras în depozitul muzeului, în 1977.
Tabloul a fost pictat de Feszty Árpád în Florența, apoi expus în anul 1902 la Budapesta.
Lucrarea a ajuns la Arad în anul 1913 și a fost expusă la inaugurarea Palatului Cultural, 25/26 Octombrie a aceluiași an.
Evenimentul de azi a avut loc în contextul acțiunilor organizate de Consiliul Județean Arad pentru aniversarea a 30 de ani de activitate. „Mi-am respectat promisiunea față de arădeni! Am reușit restaurarea uneia dintre cele mai importante opere de artă din patrimoniul Complexului Muzeal al Județului Arad, tripticul monumental realizat la Florența de artistul Feszty Arpad. Sunt convins că va fi un punct de atracție important pentru Aradul cultural, dar și turistic, un reper istoric, dar și expozițional”, a subliniat Iustin Cionca, președintele CJA.
A fost prezent, printre multele oficialități și invitați din țară și din străinătate, Hunor Kelemen, viceprim-ministru al României. „O lucrare foarte importantă nu numai pentru comunitatea maghiară, ci pentru întreaga comunitate internațională. Aradul parcă a fost orașul unde operele de artă, după ce au fost expuse, au devenit prizonierele anumitor vremuri și regimuri, așa cum s-a întâmplat cu Statuia Libertății, dar și cu această operă de artă. După foarte mulți ani, cu ajutorul Consiliului Județean și trebuie să aduc mulțumiri domnului președinte Iustin Cionca, domnului director Sorin Bulboacă, tuturor muzeografilor și restauratorilor, se poate viziona din nou această lucrare, se poate vizita galeria. Eu cred că Aradul, după acest moment, mai are încă o notă de 10 în catalogul cultural și va atrage foarte mulți turiști din toată Europa, având în vedere că această lucrare, din anii 1950 nu a mai fost văzută, a fost ascunsă de regimul comunist. Este un lucru extraordinar, ne bucurăm reexpunerea lucrării și îi felicit pe toți cei care s-au implicat în acest proiect!”, a declarat Kelemen Hunor, viceprim-ministrul României, prezent la deschidere.
Monumentala pictură, care acoperă un perete de sală de expoziție, este un triptic și se numește „Înmormântarea lui Hristos”.
Felicităm, cu deosebită căldură, pe colegii de la muzeul arădean pentru efortul depus spre reușita acestei Pinacoteci, pe dl. Bulboacă Sorin Ovidiu – managerul extrem de determinat și harnic al instituției de cultură și pe decidenții politici locali, în mod special, fără decizia cărora proiectul d-lui Bulboacă ar fi rămas… proiect!

Lucia Bibarț / UZPR Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *