default-logo

O nouă întâlnire la nivel înalt la Ambasada Chinei. Semnarea protocolului de colaborare între Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și presa chineză

Ieri, 15 iunie 2020, la Ambasada Republicii China din București, a avut loc o nouă întâlnire „la vârf” între conducerea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și Excelența Sa doamna ambasador Jiang Yu.

Scopul nemijlocit al întâlnirii a fost semnarea unui protocol privind colaborarea UZPR cu o structură similară a breslei jurnaliștilor din China, în vederea asigurării unui flux echilibrat al știrilor internaționale venind dinspre China în România și, reciproc, a celor din România înspre China și Asia.

Este al cincilea contact important al UZPR cu China, cele anterioare fiind, în ordine cronologică: vizita unei delegații a Uniunii Ziariștilor din China la sediul UZPR (septembrie 2018), vizita jurnaliștilor de la cotidianul chinezesc XIN MIN din Shanghai la sediul Uniunii (24 iunie 2019), întâlnirea cu presa de la Ambasada Republicii Chineze (1 august 2019) și vizita, la sediul UZPR, a doamnei ambasador Jiang Yu – 13 noiembrie 2019.

Semnarea protocolului de colaborare între presa românească și cea chineză, intermediată de Ambasada Chinei la București, reflectă interesul major și prioritar pe care China îl acordă Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, singura uniune de creație și utilitate publică a breslei jurnaliștilor din România. Practic, UZPR devine, pe cale de consecință, „ambasadorul” presei românești în relațiile româno-chineze, suplinind parțial ezitările diplomatice ale României în raport cu China.

În cadrul întâlnirii s-a discutat și despre materializarea unor proiecte jurnalistice și culturale comune, realizate direct și nemijlocit între cele două entități: Ambasada Republicii Chineze și UZPR.

Protocolul de colaborare a fost semnat, din partea română, de Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii. Au mai fost prezenți, din partea Ambasadei Republicii China, Secretar I-1 Wang Xinwei, iar din partea UZPR, Miron Manega, purtătorul de cuvânt al Uniunii.

 

UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA

Departamentul de Comunicare

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*