default-logo

 A apărut nr.2 (33) al revistei arădene „RELIEF” 

        În aceste zile de sfârșit de primăvară și început de vară, a apărut numărul 2 (33) al revistei cultural-artistice „RELIEF” editată de Fundația Culturală „Ioan Slavici”, din Arad, sub coordonarea profesorilor Emil Șimăndan (fondator) și Geanina Iovănescu (redactor-șef), membri ai UZPR. 

       În mod concret, revista se deschide cu un editorial intitulat „Cultura și școala în on-line” semnat de redactorul-șef Geanina Iovănescu, care prezintă o suită de sugestii demne de implementat, după care urmează un remarcabil studiu de istorie literară intitulat „Poezia lui G. Coșbuc între clasic și modern” realizat de prof. univ. dr. Alexandru Ruja, care ajunge la concluzii interesante privind legătura dintre baladele poetului G. Coșbuc și viitoarea manifestare a poeților Cercului Literar de la Sibiu în domeniul baladei. Tot în sfera istoriei literare și a culturii se impun a fi consemnate evocările Geaninei Iovănescu: „150 de ani de la debutul lui Ioan Slavici” şi 140 de ani de la apariția volumului „Novelelor din popor”,  apoi „Nemuritorul Eminescu” și „150 de ani de la Adunarea de la Putna”, precum și „155 de ani de la înființarea Academiei Române” și „700 de ani de la moartea lui Dante” – toate reflectă multă seriozitate și dragoste pentru marile valori culturale. 

        O altă secvență distinctă o constituie capitolul recenzii și cronici literare, unde remarcăm în mod  deosebit recenziile criticilor și istoricilor literari Anton Ilica (care prezintă noul roman „Cochilia” al celui mai important prozator arădean contemporan, Gheorghe Schwartz) și Emil Șimăndan (care prezintă trei apariții editoriale aparținând scriitorilor arădeni Bujor Buda – interviuri radiofonice; Geanina Iovănescu – versuri și Emil Chirilă – eseuri literare). O mențiune specială se cuvine pentru medalionul publicistului Vasile Filip dedicat scriitorului și prof.univ. dr. Dorin N. Uritescu – căruia i-a prezentat două remarcabile apariții editoriale, și profesoarei Kuschausen Cristina Teodora care publică  ancheta literară „Pe urmele lui Lică Sămădăul”. Tot în acest context, evidențiem recenzia semnată de istoricul Ioan Tuleu la volumul „Lipova capitală mică, a Banatului” de Puiu Emilian Valea, și, în mod deosebit, eseurile semnate de scriitorii Al. Florin Țene („Alianța discretă și fecundă dintre poezie și filozofie”) și Voichița Tulcan Macovei („Timpuri istorice, timpul escatologic și eternitatea”).  

       Legate de trecutul cultural, literar, teatral și cinematografic arădean remarcăm interviurile „de epocă” realizate de Emil Șimăndan cu poetul Mircea Micu, cu fostul director al teatrului arădean, prof. Ovidiu Cornea, cu prozatorul Titus Popovici – în calitate de scenarist al filmului „Dreptatea”, cu regizorul Andrei Blaier, cu actorul Mircea Albulescu, și, în mod deosebit, textul „Momente din istoria presei arădene” prezentat de publicista Geanina Iovănescu, ca reprezentantă a Filialei UZPR din Arad,  la televiziunea UZP, în cadrul proiectului „Săptămâna presei românești. Pagini luminoase de istorie”, coordonat de președintele UZPR – Doru Dinu Glăvan. 

        Creații originale (versuri) semnează poetesele arădene: Domnica Pop, Lăcrimioara Iva, Monica Rodica Iacob, Geanina Iovănescu, Ligia Tomșa și oaspeții revistei: Al. Florin Țene, George G. Daragiu, Ligya Diaconescu și Mariana Popa – Potaisa, precum și octogenarii Teodor Poneavă și Vasile Pop Mădărășanu.

        În rubrica profiluri ale personalităților femenine arădene, sunt prezente acad. Cornelia Bodea, Lavinia Betea, Lucia Bibarț și Popa Paulina, dar și o personalitate culturală, șirianul (și arădeanul) Iuliu Traian Mera, de prof. Dumitru Mihăilescu.  Cercul literar „RELIEF”, coordonat de Geanina Iovănescu, prezintă creații literare ale tinerelor talente arădene: Adelina Homenco, Cristina Zaha, Darius Alexandru Ciocîrlan, Iasmina Cristina Nicola, Monica Bianca Pop, Sorina Stoiadin, Tamara Pop, Denisa Udrescu și Dacina Neciu. 

         Încheiem prezentarea numărului 2, de primăvară, al revistei semestriale „RELIEF”, revistă apărută în condiții grafice deosebit de elegante, sub egida Fundației Culturale „Ioan Slavici” din Arad, amintind că ea este ilustrată cu lucrări aparținând unei remarcabile artiste  plastice din iconografia tapiseriei arădene și românești, Elena Stoinescu, căreia i s-a consacrat de Emil Șimăndan un profil distinct.  Înainte de a pune punct acestei prezentări, departe de a fi exhaustivă, mai subliniem  rubrica sport cu o prezentare realizată de juristul Ioan I. Pascal a Eroului arădean de la Sevilla – Helmuth Duckadam și confesiunile campioanei naționale Sonia Ichim la exercițiul de gimnastică cu panglică. 

        Felicitări celor doi redactori, respectiv fondatorului revistei Emil Șimăndan și redactorului-șef Geanina Iovănescu, pentru această apariție literar-artistică,  elegantă și interesantă, de peste o sută de pagini, care poate constitui un exemplu de presă culturală reușită în provincie. 

 

REPORTER  

       

       

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.