◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Jurnaliștii din Myanmar acuză guvernul militar că „blochează și cenzurează totul”

Cu riscul de a fi arestați sau răniți tot mai ridicat pentru cei care relatează despre junta din Myanmar, mulți jurnaliști au fugit în zonele de graniță sau în țările învecinate.
De acolo, profesioniști media precum Hsa Moo încearcă să menţină ştirile să circule către public.
Lucrând de la granița cu Thailanda, Hsa Moo documentează dovezi colectate direct din sursele sale din statul Kayin. Acoperirea include ciocniri militare și modul în care lovitura de stat militară afectează comunitățile și persoanele strămutate în interior.
Este o bătălie grea. Atacurile aeriene ale avioanelor și elicopterelor militare din Myanmar fac călătoriile riscante, relatează voanews.com.
„Când pleci, te confrunți cu bombardamentele armatei. Dar când strămutații ne văd, se simt mai încrezători pentru că știu că încă există oameni cărora le pasă de ei”, spune Hsa Moo, care face parte din Karen Peace Support Network, o rețea a societății civile pentru unul dintre grupurile etnice din Myanmar. Formată din 30 de organizații din Myanmar și Thailanda, rețeaua oferă sprijin și informații comunităților din regiune.
La fel ca Hsa Moo, mulți jurnaliști din Myanmar au ales să lucreze în țările vecine. Unii încearcă să evite arestarea. Grupurile pentru drepturi spun că junta folosește legile pentru a-i viza pe critici. „Dacă vă aflați în Myanmar, autoritățile vor bloca și cenzura totul. Guvernul are un ziar de propagandă și emisiuni TV, dar asta sunt toate minciuni”, detaliază Hsa Moo.
„Myanmarul nu este ca alte țări. Înainte, era numită națiunea Facebook, deoarece 99% din public folosea rețeaua, de aceea militarii au încercat să interzică și Facebook”, spune un editor de știri Kachin.
Purtătorul de cuvânt al armatei, generalul Zaw Min Tun, a negat că junta ar fi arestat jurnalişti pentru munca lor. Doar că grupul regional Reporting ASEAN a documentat peste 120 de arestări în rândul jurnaliştilor de când armata a preluat puterea, în februarie 2021. Dintre acestea, cel puţin 48 de profesioniști media sunt încă în arest, arată datele.
(foto: International Federation of Journalists)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *