◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Studenții la jurnalism și practica știrilor cu potențial traumatizant

Studenții de la cursul Școlii de Jurnalism „E.W. Scripps”, de la Universitatea Ohio, din SUA, fac practică pe teren la locurile unde s-au petrecut evenimente cu potențial de dramatism, pentru a se obișnui cu impactul tragediilor și al incidentelor cu potențial traumatic despre care vor trebui să relateze.
De pildă, membrii clasei de jurnalism a profesorului Nerissa Young au făcut două excursii pe teren în timpul semestrului de primăvară, pentru a înțelege mai bine evenimentele grave din istoria regiunii și pentru a învăța cele mai bune practici vorbind cu supraviețuitorii traumei.
Prima oprire a fost Huntington, W.Va., pentru a vizita locurile relevante pentru accidentul aviatic al echipei de fotbal de la Universitatea Marshall, din 1970, cel mai mare dezastru sportiv din istoria Americii, care a ucis 75 de jucători, antrenori, fani, reporteri sportivi și echipajul de zbor. Elevii au vizitat locul accidentului, fântâna memorială a campusului și cimitirul Spring Hill, unde sunt îngropați unii dintre jucători. „Am fost uluit de faptul că și astăzi comunitatea Marshall este atât de legată de accidentul aviatic”, a spus absolventa Izzy Keller.
Clasa s-a oprit apoi în Point Pleasant, , locul prăbușirii Podului de argint în 1967, în care 46 de persoane au murit după ce o bară s-a defectat, tragedie care a schimbat standardele naționale de construcție și inspecție a podurilor. „Mi s-a părut interesant să merg în jur și să văd toate aceste repere, muzee și memorial și cum, după ce are loc un eveniment traumatizant, indiferent de cât de departe în timp s-a întâmplat, acesta devine o parte a culturii comunității”, a spus studentul Audri Wilde.
Într-o altă excursie, studenții au călătorit la Chardon, Ohio, pentru a vizita personalul școlii care a ajutat la salvarea vieților în timpul atacului armat din 2012, de la liceul Chardon, care a ucis trei elevi și a rănit alți trei copii. Călătoria a coincis cu cea de-a zecea comemorare a tragediei. La întoarcerea în campus, clasa s-a oprit la Universitatea Kent, unde un atac din 1970 al trupelor Gărzii Naționale în timpul unui protest studențesc legat de războiul din Vietnam a generat patru morți și nouă răniți. Fotojurnalistul John Filo, câștigător al premiului Pulitzer, a vizitat clasa pentru a-și împărtăși experiențele când a făcut fotografia emblematică a tinerei femei îngenuncheate. „Aleg în mod deliberat studii de caz din regiune din două motive – oportunitatea de a învăța prin experiență și posibilitatea pentru studenți de a învăța mai multe despre regiunea în care își fac educația. În jurnalism nu există nici un substitut pentru a fi a locul întâmplării”, punctează profesorul Young.
Pentru fiecare studiu de caz, studenții analizează acoperirea știrilor contemporane de la instituțiile locale și naționale și discută ce au făcut și nu au făcut bine jurnaliştii cu privire la detaliile raportate, modul în care sunt efectuate interviurile cu victimele și dacă organele de știri se bazează pe rapoarte originale pentru a încadra povestea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *