default-logo

Asociația Jurnaliştilor Croați acuză „dispariția” articolelor incomode pentru politicieni

Asociația Jurnaliştilor Croați (HND) a avertizat cu privire la noile amenințări la adresa jurnalismului liber, subliniind comunicarea inadecvată a politicienilor cu mass-media și „dispariția articolelor publicate din mass-media”.
Vorbind la o conferință de presă, președintele HND, Hrvoje Zovko, a menționat recenta declarație nepotrivită a președintelui Zoran Milanović despre compania Hanza Media.
El a menționat, de asemenea, „dispariția” articolelor despre avertismentul deputatului Sandra Benčić cu privire la un posibil conflict de interese în tranzacții private între Agenția de Securitate și Informații (SOA) și furnizorul de gaze PPD, potrivit total-croatia-news.com. „Nu suntem anchetatori, dar articolele nu ar trebui să dispară din nicio presă din Croația. Nu putem spune de unde vin amenințările și din ce surse de putere, dar este treaba președintelui și a premierului, care au autoritate asupra SOA, să se ocupe de asta”, a spus Zovko.
Maja Sever, preşedintele Federaţiei Europene a Jurnaliştilor şi al Sindicatului Jurnaliştilor din Croaţia, a declarat că presiunea politică continuă: „Articole au dispărut din mai multe mass-media. Cine altcineva este implicat? POA (Agenția de contrainformații), SOA și altă organizație?”.
Sever susține că sindicatul lucrează la întărirea protecției juridice a jurnaliștilor, a locurilor de muncă și a mijloacelor de trai ale acestora și că organizațiile jurnaliștilor sunt dispuse să ajute.
„Trebuie să consolidăm protecția instituțională”, a spus ea, adăugând că va prezenta exemplele Croației în discuțiile cu Comisia Europeană privind legislația europeană a mass-media.
Zovko a salutat deschiderea unei dezbateri de către președintele Curții Supreme, Radovan Dobronić, cu privire la procesele împotriva jurnaliştilor, inclusiv a celor intentate de judecători. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*