◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

GALA PREMIILOR UZPR 2018 / RADIO

˝Tot ce-i românesc nu piere˝

LAUDATIO

 Radio

 

  • Maria GHEORGHIU

    Maria Gheorghiu și miron Manega

Miron Manega:

Maria Gheorghiu este o artistă! Este chiar o mare artistă, dar este în același timp și jurnalist de radio, ceea ce este interesant și minunat la ea este că, ceea ce face ea ca jurnalist la radio, este o prelungire a artistului, mai exact a acelei părți a identității sale, partea de purtător de cuvânt al adevărurilor identitare.

Aș vrea să vorbesc mai mult despre partea sensibilă a personalității ei, pentru că este cea care ne-a întâlnit.

Se întâmpla prin anul 2008, cu ocazia lansării primului meu volum de versuri, ”Salonul refuzaților” la Sala Oglinzilor de la Uniunea Scriitorilor, ocazie cu care Maria mi-a făcut o surpriză absolut șocantă pentru mine – mi-a dăruit o piesă muzicală pe versurile unui rondel din acel volum de versuri, ceea ce a constituit debutul meu muzical, ca să zic așa, ca textier, și piesa a devenit hit.

Așa a început colaborarea noastră din care a mai apărut un hit ceva mai târziu în cadrul unui proiect comun, Sub Zodia Mariei, iar acel hit se numește Inima de la Balcic. Coroborând cele două aspecte ale personalității ei, se poate spune, eu pot spune și chiar o spun că Maria Gheorghiu este vocea de aur a presei românești.

  •  Cristian DUMITRAȘCU

Cristian Dumitrașcu și Radu Bîlbîie

Radu Bîlbîie:

Doamnelor și domnilor, înainte de toate, dați-mi voie în calitate de vicepreședinte al Asociației Române de Istorie a Presei să salut această istorie vie a presei române prezentă în sală, de la Mihai Milca, Neagu Udroiu, Viorel Popescu, până hăt departe tocmai la Bebe Răvescu, trecând prin Nicolae Dan Fruntelată, ca să nu iau decât această mică bucată  a distribuției participanților.

Dincolo de toate, vreau să vă spun că vin cu o dublă emoție, deoarece am lucrat alături de colonelul Cristian Dumitrașcu, care este și absolvent al Conservatorului. Din 1997 este gazetar, meserie pe care o practică în foarte multe forme de manifestare. Este un om complet, cu un talent fabulos!

Gândiți-vă la faptul că, după ani de radio, în care nu numai că a realizat o mulțime de emisiuni, dar a participat și la foarte multe emisiuni la Radio România Actualități, are propria lui emisiune de folk și încă iubește muzica.

Scrie muzică de film, am să vi-l trădez, a făcut muzica pentru două lung-metraje artistice și, mai mult decât atât, este unul din cei care au revigorat cinematografia militară (aduceți-vă aminte că armata are un studiou cinematografic, înființat de Misiunea Militară Franceză în 1916) fiindcă Studioul Cinematografic al Armatei îi datorează trei filme, dintre care unul dintre cele mai frumoase este Enigma Transfăgărășanului – o poveste extraordinară a modului în care armata a lăsat țării o filă de istorie.

Mi-aduc aminte când în anul 1997 a intrat în redacție, nu era un tip foarte înalt, dar avea un zâmbet cât toată gura, și era genul de om pe care nu puteai să te superi.

Este redactor șef al emisiunilor militare de radio ale trustului de presă și membru al marii familii al Societății Române de Radiodifuziune – Cristian Dumitrașcu.  

  • Costin ENACHE

Viorel Popescu:

Aș vrea să încep printr-o mărturisire! Cândva, cu ani în urmă, când aveam ceva puteri decizionale în cadrul radioului public, am reușit să schimb destinul profesional al lui Costin Enache și mă bucur astăzi că așteptările mele sunt confirmate din plin. Îl felicit!

Iată și emisiunea pentru care a fost premiat, se numește Vatra Luminoasă – realizată la Radio România Actualități în zilele de week-end și reprezintă o pledoarie convingătoare pentru o Românie în stare genuină, nealterată de snobism sau servilism cosmopolit.

Cu pasiune și perseverență, reporterul cutreieră localități de poveste și ne aduce în atenție spre delectarea noastră spirituală comori de frumusețe românească, de la tradiții și meșteșugari de talent la oameni performanți care sfințesc locul, de la opere culturale valoroase la succese culinare neaoșe, prea bune, prea ca la țară, cum sună reclama. În esență, Costin Enache ne reamintește, ne învață chiar, arta de a trăi și a simți românește.

Vatra Luminoasă cuprinde cu predilecție, în mod firesc, spațiul mioritic definit în filosofia lui Lucian Blaga, veșnicia s-a născut la sat, spunea poetul, iar Costin Enache se străduiește să ne facă să nu uităm și să prețuim valorile eterne ale neamului nostru, să iubim România în stare pură, cu tezaurul ei viu.

Costin se apleacă empatic asupra făurarilor de bunuri de la noi, meșteri mari și talentați, care pot îndrăzni să participe la o competiție mondială în cele mai diverse domenii ale creației.

Agresați de zgomotele tehno-muzicii sau de izul vulgar al manelelor, ne regăsim identitatea în folclorul românesc nepieritor. Costin alege cu dragoste cântecele și chiar vocile difuzate în emisiunea sa, astfel că ascultăm numai piese de înaltă calitate din melosul popular românesc.

Sătui peste săptămână de shaorme și alte capcane ale fast-food-ului, ascultătorii primesc în week-end rețete culinare românești tentante, cum ar fi bulzul ardelenesc, ca în bătătura bunicii, ori plăcintele moldovenești, pomenite în poveștile lui Creangă. Metaforic vorbind, Costin ne potolește setea de România cu o cană de apă rece și curată de izvor coborât din înaltul munților noștri.

Costin Enache este un cronicar sui generis, tâlcul suprem al povestirilor sale sună cunoscut: nasc și în România oameni, sunt oameni de luat în seamă și la noi.

Între cronicarul din veacuri îndepărtate Miron Costin și Costin Enache, contemporanul nostru, există nu doar o simplă asemănare onomastică, ci și o semnificativă legătură de regenerescență în formele noi, mult mai spectaculoase și atractive ale radioului.

Vă recomand tuturor să deveniți fideli ascultători ai emisiunii Vatra Luminoasă, acest letopiseț sonor al românismului, realizat de tânărul cronicar modern, Costin Enache!

Sponsori:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *