default-logo

Gândirea critică, crucială pentru obiectivitatea jurnalistică

Atelierul de formare cu tema „Munca pentru dezvoltarea colectivă: cum se înving știrile false”, organizat de Centrul pentru Cercetare și Studii de Securitate (CRSS) pentru jurnaliştii Baloch, care reprezintă diferite districte din Balochistan, Islamabad, a avut în prim-plan importanța obiectivității și a gândirii critice în jurnalism, cele care separă adevărul și faptele de propagandă și dogme, scrie thenews.com.pk.
Zaigham Khan, analist politic și editorialist The News, a remarcat că doar prin accesul la surse credibile de informații și cu o gândire critică un jurnalist poate informa opinia publică în mod eficient. O sarcină substanțială revine fraternității jurnalistice mai largi, care să poată preveni denaturarea adevărului și separa părtinirile.
Proliferarea știrilor false pe rețelele sociale a devenit o preocupare majoră în ultimii ani. O tendință alarmantă în acest sens este modul în care oamenii tind să nu evalueze critic știrile care se întâmplă să rezoneze cu convingerile lor preexistente. Atelierul a pus în evidență faptul că jurnalismul responsabil cere verificarea surselor de știri.
Jurnalistul Sabookh Syed a afirmat că rolul jurnalismului depășește cu mult doar furnizarea de flux de știri și informații – poate descuraja în mod eficient discursul instigator la ură și poate promova un mediu care acceptă și respectă diferite puncte de vedere.La rândul său, jurnalista Fauzia Rana a subliniat că media digitale sunt cele mai mari platforme de diseminare de informații false și de fapte denaturate. (redacția UZPR)

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*