default-logo

Nicaragua, „o gaură neagră a informațiilor”

După ce au suprimat violent protestele democratice din 2018, președintele statului Nicaragua, Daniel Ortega, și soția sa, vicepreședintele Rosario Murillo, și-au înăsprit puterea, întemnițând oponenții politici, liderii de afaceri și membrii societății civile și atacând libertatea de exprimare din toate părțile. Au percheziţionat redacţiile, au închis jurnalişti şi au ordonat să se închidă zeci de posturi de ştiri. Ei au promovat o serie de legi care au făcut o crimă să răspândească știri „false” și să se publice informații neautorizate de către guvern – și chiar au interzis ziarelor să importe hârtie.
Birourile Confidencial, de pildă, au fost ocupate de forțele de poliție, iar editorul său se confruntă cu acuzații de spălare de bani, respinse de susținătorii drepturilor omului drept „absurde”, scrie latimes.com.
În lipsa aproape totală a mass-media independente, și reporterilor străini le este interzis să intre în țara care a devenit un fel de „gaură neagră a informațiilor”, după cum s-a exprimat Natalie Southwick, de la Comitetul pentru Protecția Jurnaliştilor. Propaganda guvernamentală este tot ce rămâne. Familia Ortega și aliații săi dețin mai multe canale de televiziune și radio care înfățișează Statele Unite ca pe un „Imperiu” și protestatarii pro-democrație ca pe „teroriști”.
„Nici măcar Orwell n-ar fi putut visa o țară ca aceasta”, punctează scriitoarea Gioconda Belli.
Problema este cu atât mai gravă cu cât în America Centrală liderii din Guatemala și El Salvador au copiat multe dintre strategiile din Nicaragua pentru neutralizarea mass-media și a societății civile. Chiar și din exil, riscurile ca un jurnalist să relateze despre un stat autoritar sunt considerabile.
Néstor Arce, un jurnalist din generația tânără, afirmă că „jurnalismul a devenit o crimă. A trebuit să închidem înainte ca ei să ne prindă birourile, să ne ia computerele și să ne trimită la închisoare”. Potrivit Los Angeles Times, Arce și echipa sa s-au stabilit în Costa Rica, alăturându-se celor peste 150.000 de jurnalişti din țara sa care au fugit din Nicaragua. El și echipa sa relatează dintr-un spațiu de lucru în comun, deasupra unei cafenele… (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*