default-logo

Peregrin prin România. Răcășdia, un colț de țară binecuvântat de Dumnezeu

Localitatea Răcășdia, împreună cu satul Vrăniuț, alcătuiesc Comuna Răcășdia, situată în partea de sud-vest a judeţului Caraș Severin, pe DN 57, la 57 km de municipiul Reșița și la 7 km de orașul Oravița, într-o zonă de câmpie și dealuri de o frumusețe rară, care îți cuceresc privirea, cu 2.200 de suflete generoase, un primar, Ilie Mirco Lechici, fiu al satului, încă tânăr, destoinic și cu inițiativă, iubitor de cultură și sport, cu sprijinul Consiliului județean Caraș Severin, al Consiliului local Răcășdia, al Bisericii Ortodoxe ,,Adormirea Maicii Domnului”, Școala gimnazială ,,Gheorghe Guga” și al unor sponsori locali, organizează, cu mari sacrificii, în fiecare an, aici, în vatra satului, la Răcășdia – pentru că numai de-aici izvorăşte lumina care ne călăuzește pașii în viață, spre universul cunoașterii, spre lumea civilizației – ,,Zilele Culturii și Spiritualității Răcășdiene”, în perioada 14-16 august a.c., ediția cu numărul 18.
În cadrul acestui eveniment de referință în viața cultural-spirituală a comunității cu un profund ecou național, o delegație din partea UZPR Timiș, Dumitru Mnerie, prof. univ. dr. Ion Medoia, Dumitru Buțoi, Ștefan Tat, istoric, la invitația domnului primar și a colegului nostru prof. univ. dr. Constantin Falcă, a participat la Simpozionul ,,Descoperă comuna noastră” și la Lansarea de cărți ,,Cărășeni de neuitat”, de Constantin Falcă, volumul 43 ,,Opinii peste timp”, recent apărut la editura Eurostampa Timișoara 2022, și cartea de poezie ,,Bucăți din toamna mea, prieteni”, autor Costel Simedrea. Eveniment organizat la Căminul cultural din localitate, unde, chiar la intrare, avem deosebitul prilej de a admira și aprecia în același timp strădaniile de doi ani ale seniorului ceferist local peste 30 de ani Constantin Tudor, investite în realizarea machetei fostei gări din Răcășdia, pe unde a trecut și prima cale ferată din România.
Ora 11,00. Domnul primar deschide oficial lucrările acestui simpozion, salută oaspeții și ne prezintă pe scurt programul, după care predă ștafeta domnului Josif Nica din partea primăriei, pentru a modera, prezentarea de referate, alocuțiuni, nu înainte de a ține un moment de reculegere în memoria unor cărășeni de neuitat, Iacob Petru, președinte A.C .Voința, decedat 2011, Ioan Dancea, jurnalist, decedat 2019, Nicolae Irimia, scriitor și jurnalist, decedat recent 2022.
Urmează un moment de poezie în grai – recită elevii Robert Roman ,,Ăl mai tare om din lume” și Cosmina Alexia Braila – ,,Izambanu”.
Doamna Aniela Parnea ne prezintă pe scurt istoricul comunei Răcășdia, domnul Ciprian Chirian un inedit referat despre ,,Prima cale ferată din România”, iar doamna Felicia Novacovici Mioc din Gârbovaț întregește acest florilegiu documentar cu tema ,,Tradiții și obiceiuri cărășene”.
Ora 12,00. Se desfășoară „artileria grea”, începe ora de istorie, literatură și jurnalism, prezentarea volumului ,,Cărășeni de neuitat”, cu titlul ,,Opinii peste timp”, recent apărut la editura Eurostampa, Timișoara 2022, autor colegul nostru, prof. univ. dr. Constantin Falcă, ziarist, fiu al comunei și cetățean de onoare. O carte ca o bijuterie monografică, despre oameni cu sufletul risipit prin oameni, care, prin activitatea lor în diverse domenii ale vieții social-culturale, religioase, au lăsat moștenire lucrări reprezentative relevante pentru generații, în arealul cultural-spiritual cărășan și nu numai.
Despre opera, activitatea și personalitatea autorului au rostit alocuțiuni Ion Marin Almăjan, scriitor, jurnalist de notorietate, și el un cărășan de neuitat, din Dalboșeț, seniorul ziariștilor timișeni Ion Medoia, ca întotdeauna cu spiritul său combativ și echilibrat, de asemenea cărășan de la Vărădia, prof. univ. dr.Dumitru Mnerie, despre oportunitatea acestor medalioane literar-jurnalistice, cărți necesare care în timp și peste timp pot constitui coloana de spirit românesc a unei enciclopedii ori unui dicționar al personalităților din Caraș Severin și Banatul istoric, Dumitru Buțoi, poet și ziarist, cu un profil sentimental al unui om implicat trup și suflet în viața comunității, Ștefan Tat, istoric, despre continuitatea acestui demers, de cercetare și readucere în actualitate a unor secvențe din timpuri trecute ori prezente. Nu este ușor, dar domnul Falcă mai are energie. Gabriela Șerban, redactor-șef revista Bocșa culturală, cu un ,,laudatio” de excepție, domnia sa a și încheiat acest moment de înaltă ținută culturală și respect pentru strădaniile domnului Falcă, oferindu-i o ,,Diplomă de merit, de suflet și iubire”, pentru toată activitatea. Moment aplaudat la scenă deschisă de numeroșii invitați și participanți, localnici, ori din Timișoara, Daniel Luca, poet, Aurel Bancu, Maria și Adriana Colgia, Asociația culturală ,,Constantin Brâncuși” Lugoj, Adriana Weimar, Ion Teca, Nicolae Toma, Roșiorii de Vede, Gabriel Moraru, poet, Reșița, Nicolae Sârbu, Anina, Mihai Chiper, redactor șef revista Arcadia, Ion Rășinaru, poet, Oravița, Adriana Boia, poet, Valea Almăjului, Gheorghe Rancu, ziarist, și mulți alții.
Ora 13,30. O altă lansare de carte ne reține atenția ,,Bucăți din toamna mea, prieteni”, o carte recent apărută la editura Castrum de Thymes, Giroc-Timiș. Autor Costel Simedrea, un poet remarcabil și solitar pe baricadele poeziei cărășene. Un poet care prin poezie, dincolo de meridianul veșniciei rurale, respiră modernitate și emană frumusețe și iubire de semeni. Prezentat în ,,extensio” de Nicolae Sârbu, de Ohaba, care n-a fost ziarist degeaba, deh, rima bat-o vina și poet de rezistență, la care și ,,muza refuză să mai urce până la etajul trei”…
Redăm câteva versuri expresive: Câtă toamnă, ai adus deodată/ Pe cărarea veche din bătrânul crâng/ E târziu în lume, vântul stă să bată/Printre ramuri ce-n suflet se frâng/ Râul se destramă desperat în ceață/ Pe maluri opuse e-un timp diferit/ Curgerea lui oarbă astăzi ne învață/ Că ultima frunză în crâng a murit (din poemul ,,Câtă toamnă, doamnă”).
Masa festivă pregătită în stil cărașan ,,la ceaun”, prilej de socializare și bună dispoziție.
Manifestările culturale și spirituale continuă astăzi și mâine, conform programului: Întreceri pe noul teren sintetic de mini fotbal, la tenis, volei, fotbal; Participarea la sfânta liturghie de hram a Bisericii Ortodoxe din Răcășdia; Deschiderea festivă a Rugii din Răcășdia; Program artistic cu Petrică Miulescu Irimica, Olguța Berbece, Remus Novac și formația, voci distincte în spațiul cărășan și ca o surpriză plăcută și mult așteptată ,,desfășurarea” de forțe generatoare de cântec, joc și voie bună, a participanților la Festivalul folcloric a ansamblurilor de cântece și dansuri populare din Grebenaț, Serbia, Apateana din Apateu județul Arad, ,,Romales” al Case de cultură ,,Ion Stoia Udrea” din Greoni, ,,Soco” al Casei de cultură din Socol, al Asociației cultural ,,Voința” din Răcășdia și inedit, renumitele și tradiționalele fanfare din Steierdorf, Anina și cea a Societății culturale ,,George Coșbuc” din Grebenaț, Serbia.
Așadar, acolo unde în fruntea comunității se află omul care sfințește locul se pot realiza evenimente, activități diverse, care să continue, să dezvolte spiritul tradițional românesc, care să rămână în panteonul veșniciei născute în vatra satului, pentru istoria locului, pentru generațiile viitoare.

Dumitru BUȚOI / UZPR Timiș

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*