default-logo

Schimbările climatice împing în top vinurile… britanice

Potrivit unui nou studiu, Marea Britanie ar putea depăși regiunile de top producătoare de vin Champagne și Burgundy din Franța, din cauza efectelor schimbărilor climatice.
Studiul Climate Resilience in the UK Wine Sector a constatat că creșterea temperaturilor în următorii ani ar putea face din Marea Britanie un jucător important în producția de vin de calitate.
Privind proiecțiile climatice, cercetătorii citați de euronews.com afirmă că temperaturile din regiunile viticole din Marea Britanie ar putea crește cu 1,4 °C până în 2040 – pe lângă creșterea cu un grad din anii 1980. Acest lucru va însemna că zahărul din strugurii din Marea Britanie ar fi mai în concordanță cu o calitate mai bună a vinului și un conținut mai mare de alcool. „Marea Britanie, a reușit să producă vinuri spumante care au un stil foarte asemănător cu cele produse în zona Champagne. Clima a ajutat strugurii să se potrivească cu producția franceză”, susține cercetătorul principal Stephen Dorling.
Specialiştii au mai constatat că cele mai bune regiuni pentru cultivarea strugurilor Pinot Noir și Chardonnay – două dintre soiurile de bază pentru fabricarea șampaniei – se vor deplasa spre nord.
De asemenea, vinul roșu de calitate ar putea deveni posibil datorită proiecțiilor schimbărilor de mediu, adaugă cercetătorii.
Profesorul Dorling le-a cerut vinificatorilor din Marea Britanie să planteze mai multe viță-de- vie, pentru a profita de pe urma temperaturilor crescute prognozate în următoarele două decenii. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*