default-logo

SIP condamnă asasinarea unui jurnalist în Veracruz

Julio Valdivia Rodríguez, al șaselea jurnalist asasinat anul acesta în Mexic

.Societatea Interamericană de Presă (SIP) a condamnat asasinarea jurnalistului Julio Valdivia Rodríguez, al șaselea din acest an din Mexic, și a cerut autorităților de stat și federale să investigheze în profunzime și să ia în considerare toate ipotezele pentru a  afla motivul asasinatului, iar criminalii să fie arestați și judecați.

Valdivia Rodríguez era reporter regional de informații al  cotidianulului El Mundo. Potrivit presei, cadavrul decapitat a fost găsit, miercurea trecută după-amiază, pe șinele de tren din orașul Motzorongo, în municipiul Tezonapa în care locuia jurnalistul.  În același loc, a fost găsită o motocicletă cu sigla ziarului. Jurnalistul de 41 de ani culegea informații din diferite domenii, inclusiv despre afaceri ale unor polițiști.

Președintele SIP, Christopher Barnes și președintele Comisiei pentru Libertatea Presei și a  Informației, Roberto Rock, au transmis condoleanțe și au manifestat solidaritate cu  familia și colegii acestuia.Conducerea SIP  a apreciat  că „teribilul asasinat al lui Julio Valdivia Rodríguez nu poate fi lăsat fără judecată. Lipsa pedepsei în acest caz și pentru sutele de crime ale jurnaliștilor mexicani transmite un mesaj distorsionat criminalilor care pot înțelege că delictele lor nu sunt supuse legii „.

Barnes, directorul The Gleaner Company (Media) Limited, Kingston, Jamaica, și Rock, directorul portalului La Silla Rota, Mexico City, au reamintit că, în septembrie 2019, o delegațe SIP l-a vizitat pe guvernatorul de Veracruz, Cuitláhuac García,  solicitându-isă îmbunătățească sistemul de protecție al jurnaliștilor și să investigheze asasinarea a peste douăzeci de jurnaliști din acest stat, considerat cel mai periculos din țară pentru exercițiul jurnalistic, având o rată de impunitate de aproape 95%.

 În Mexic, în 2020,  au  mai fost asasinați: Pablo Morrugares, directorul portalului PM Noticias, Iguala, Guerrero,  acesta din urmă  a fost ucis împreună cu garda sa de corp, în data de 2 august; Jorge Armenta, director al grupului Obson Media, Ciudad Obregón, Sonora,  în ziua de 16 mai; María Elena Ferral, corespondent pentru Diario de Xalapa al Organizației Editoriale Mexicane și director al ziarului digital Quinto Poder, Papantla, Veracruz, la 30 martie;  Pe lista celor asasinați se află și Fidel Ávila Gómez, crainic și manager al  postului de radio KeBuena Huetamo.  Michoacán a dispărut din 29 noiembrie 2019, iar trupul său a fost găsit pe 7 ianuarie. Álvaro Ruiz, crainic și manager al postului Radio Pichucalco 102.1 FM, Chiapas, a fost găsit mort pe 5 ianuarie.

 

Sursa: SIP                              

       Elena Chiriță,

Reprezentanta UZPR pentru America Latină și Caraibe

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.