default-logo

Autoritățile egiptene fac presiuni asupra uneia dintre ultimele publicații independente din țară

Autoritățile egiptene au acuzat patru jurnaliști de la „Mada Masr”, una dintre ultimele instituții de știri independente ale țării, că au insultat membrii Parlamentului, au folosit abuziv rețelele de socializare și au răspândit știri false. Grupurile pentru drepturile omului spun că acesta este cel mai recent semn că președintele Abdel Fattah al-Sisi nu are nicio intenție de a lăsa spațiu pentru disidență, în ciuda dialogului în curs cu partidele laice, de opoziție.
National Future Party – cel mai mare partid din Parlament, care este strâns legat de Sisi – a intentat procese după ce Mada Masr a relatat că partidul era pe cale să înlăture un număr de membri de rang înalt pentru corupție. La o zi după ce articolul a fost publicat pe site-ul în limba arabă al lui Mada Masr, NFP a lansat o declarație în care neagă raportul și îl acuză pe jurnalist că urmărește să zdruncine încrederea publicului în partid.
Ulterior, Procuratura din Cairo a chemat mai mulți reporteri de la „Mada Masr”, pentru că au postat un rezumat al articolului. „Dacă statul este conștient de malpraxisul unora dintre membrii partidului său, atunci s-ar crede că statul ar fi dornic să abordeze aceste probleme, pentru a restabili încrederea în ceea ce face. În schimb, s-au orientat către intimidare și negare”, a declarat Daniel O’Connell, redactor principal la „Mada Masr”, pentru Al-Monitor.
De când Sisi a venit la putere în urma unei lovituri de stat militare, în 2013, cel puțin 60.000 de prizonieri politici au fost închiși, mulți dintre ei petrecând ani în arest preventiv. Această cifră include aproximativ 733 de lucrători media, care au fost închiși între 2013 și 2020, făcând din Egipt unul dintre cele mai periculoase locuri pentru jurnaliști din lume. „Să fim sinceri, nu va exista nicio reformă în Egipt atât timp cât autoritățile egiptene nu dau dovadă de voința politică de a inversa criza drepturilor omului care se desfășoară din 2013. Mada Masr este doar un exemplu. Guvernul se concentrează în mod clar pe reducerea oricărei forme de disidență”, a declarat Hussein Baoumi, cercetător Amnesty International Egipt și Libia.
O’Connell nu este optimist că guvernul va face concesii semnificative dincolo de eliberarea unui număr modest de prizonieri politici. Dar, ca membru al uneia dintre ultimele instituții independente din Egipt, el promite că procesele și amenințările nu vor afecta deciziile editoriale ale „Mada Masr”. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*