default-logo

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor condamnă sentința dată jurnalistului Dzianis Ivashyn

Ca răspuns la mai multe știri conform cărora o instanță din Belarus l-a condamnat pe Dzianis Ivashyn la 13 ani și o lună de închisoare pentru trădare și amestec în aplicarea legii, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) a emis următoarea declarație, prin care condamnă decizia instanței: „CPJ este profund șocat de pedeapsa de 13 ani de închisoare dată lui Dzianis Ivashyn. Acuzațiile împotriva lui par a fi în întregime fabricate și concepute pentru a teroriza jurnaliștii independenți și a-i descuraja să-și continue activitatea în Belarus. Autoritățile din Belarus nu trebuie să conteste apelul lui Ivashyn și să-l elibereze imediat, împreună cu toți ceilalți membri ai presei închiși”, a declarat Carlos Martinez de la Serna, directorul de programe al CPJ, la New York.
De asemenea, instanța l-a amendat pe Ivashyn cu 4.800 de ruble (1.900 de dolari) și a obligat să plătească un total de 18.000 de ruble (7.130 de dolari) drept „despăgubire morală” nouă persoane neidentificate în ale căror activități ar fi intervenit, potrivit acestor rapoarte; Viasna, un grup interzis din Belarus pentru drepturile omului.
Ivashyn este un reporter de investigație independent pentru site-ul de știri independent Novy Chas și un editor voluntar al site-ului web în limba bielorusă al proiectului internațional de investigație InformNapalm. El a fost reținut în martie 2021 pentru că a raportat despre foști ofițeri ucraineni care lucrau pentru poliția din Belarus, iar KGB, serviciul de securitate din Belarus, l-a acuzat pe Ivashyn de cooperare cu informațiile ucrainene, după cum au documentat CPJ și Viasna.
Potrivit cpj.org, Belarus se află pe locul cinci în lume din perspective numărului de jurnalişti întemnițați, cu cel puţin 19 jurnalişti în spatele gratiilor la 1 decembrie 2021, când CPJ a efectuat cel mai recent recensământ al închisorilor. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*