◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Ce este hipnoza? Aplicații, efecte și mituri ale memoriei inconștientului

Ce este hipnoza? Deși definițiile pot varia, Asociația Americană de Psihologie descrie hipnoza ca o interacțiune de cooperare în care participantul răspunde la sugestiile hipnotizatorului.

Hipnoza a devenit populară în urma filmelor de la Hollywood, în care oamenii erau controlați prin această interacțiune. În realitatea, această practică este mult mai complexă de atât și se realizează doar cu acordul părților.

Istoria hipnozei

Ca și origine, hipnoza a fost practicată, prima dată, în Orient. Sumerienii practicau hipnoza după tehnicile actuale. Egiptenii utilizau hipnoza în tratarea unor boli.

Există papirusuri vechi de peste 3000 de ani care ne relevă tehnici de hipnoză. Mai târziu, hipnoza a fost înlocuită cu tehnici religioase.

După anul 1800, hipnoza a început să fie practicată în Europa, unul dintre primii care a utilizat hipnoza și a considerat că are efecte curative mentale a fost Mesmer.

Hipnoza este un proces complex, o stare de modificare a conștiinței. În timpul hipnozei timpul și spațiul nu mai respectă legile fizicii.

Freud a utilizat în studiile sale hipnoza. Punea degetul pe fruntea subiectului și acesta intra într-o stare de inconștiență.

Erickson a fost un mare hipnoterapeut. În una din ședințele sale l-a hipnotizat pe scriitorul Huxley. I-a citit anumite pasaje din cărți, după care l-a rugat să deschidă cărțile la textele respective. Minunea s-a întâmplat.

Cum funcționează hipnoza?

Ce este hipnoza și cum funcționează? Când auziți cuvântul hipnotizator , ce vă vine în minte? Dacă nu aveți suficiente cunoștințe, cuvântul poate crea imagini ale unui scenariu sinistru – răufăcător care aduce o stare hipnotică prin rotirea unui ceas de buzunar înainte și înapoi.

realitate, hipnoza nu seamănă prea mult cu aceste deprinderi stereotipice. Potrivit psihologului John Kihlstrom, „Hipnotizatorul nu hipnotizează individul. Mai degrabă, hipnotizatorul servește ca un fel de antrenor sau tutore a cărui sarcină este de a ajuta persoana să devină hipnotizată”.

În timp ce hipnoza este deseori descrisă ca o stare de tranșă asemănătoare somnului, este mai bine exprimată ca o stare caracterizată de atenție concentrată , sugestibilitate sporită și fantezii vii. Oamenii aflați într-o stare hipnotică par adesea somnolenți, dar, în realitate, se află într-o stare de hiper-conștiință.

În psihologie, hipnoza este uneori menționată ca hipnoterapie și a fost folosită pentru mai multe scopuri, inclusiv reducerea și tratamentul durerii. Hipnoza este de obicei efectuată de un terapeut instruit care utilizează vizualizarea și repetarea verbală pentru a induce o stare hipnotică.

Ce efecte are hipnoza?

Experiența hipnozei poate varia dramatic de la o persoana la alta. Unele persoane hipnotizate raportează un sentiment de detașare sau o relaxare extremă în timpul stării hipnotice, în timp ce alții chiar simt că acțiunile lor par să se producă în afara voinței lor conștiente. Alte persoane pot rămâne pe deplin conștiente și capabile să efectueze conversații în timp ce sunt hipnotice.

Experimentele cercetătorului Ernest Hilgard au demonstrat că hipnoza poate fi utilizată pentru a modifica dramatic percepțiile. După ce a instruit un individ hipnotizat să nu simtă durerea din brațul său, mâna participantului a fost apoi plasată în apă cu gheață. În acel moment, individul hipnotizat a putut să-și țină brațul în apa cu gheață pentru un timp îndelungat, iar ceilalți și-au scos mâna după câteva secunde.

Boli care se ameliorează prin hipnoză

Următoarele sunt doar câteva dintre afecțiunile care se ameliorează prin hipnoză, care au fost demonstrate științific:

  • Tratamentul bolilor cronice cum ar fi artrita reumatoidă
  • Tratamentul și reducerea durerii în timpul nașterii
  • Reducerea simptomelor de demență
  • Hipnoterapia poate fi utilă pentru anumite simptome ale ADHD
  • Reducerea grețurilor și a vărsăturilor la pacienții cu cancer supuși chimioterapiei
  • Controlul durerii în timpul procedurilor dentare
  • Eliminarea sau reducerea afecțiunilor cutanate, inclusiv verucile și psoriazisul
  • Ameliorarea simptomelor asociate cu sindromul intestinului iritabil (IBS)

De ce ar putea o persoană să încerce hipnoza? În unele cazuri, oamenii ar putea apela la hipnoza pentru a ajuta la combaterea durerilor cronice sau pentru a atenua durerea și anxietatea cauzată de proceduri medicale precum chirurgia sau nașterea.

Hipnoza a fost, de asemenea, utilizată pentru a ajuta oamenii cu schimbări de comportament, cum ar fi renunțarea la fumat, scăderea în greutate sau prevenirea alcoolismului.

Ce fel de oameni pot fi hipnotizați?

În timp ce mulți oameni cred că nu pot fi hipnotizați, cercetările au arătat că un număr foarte mare de oameni sunt mai hipnotizabili decât cred.

  • Cincisprezece procente dintre oameni sunt foarte receptivi la hipnoza.
  • Copiii tind să fie mai sensibili la hipnoză.
  • Aproximativ zece procente dintre adulți sunt considerați dificil sau imposibil de hipnotizat.
  • Persoanele visătoare sunt mult mai receptive la hipnoză.

Dacă sunteți interesat să fiți hipnotizați, este important să vă amintiți să abordați experiența cu o minte deschisă. Cercetările au sugerat că persoanele care văd hipnoza în lumină pozitivă tind să răspundă mai bine acestei proceduri.

Ce este hipnoza? – Memoria inconștientului

Putem vorbi despre o memorie a inconștientului care scoate la suprafață stări, sentimente, traume petrecute în trecut. Hipnoza este o incursiune dincolo de timp și spațiu, dincolo de material, într-o lume a spiritelor.

Trecând în lumea inconștientului, cele mai bine secrete ale noastre ies la iveală. Hipnoza are capacitatea de a debloca stări emoționale. Cu ajutorul regresie se realizează incursiuni în trecut.

Au fost cazuri în care subiecții povesteau întâmplări din trecutul tumultuos al omenirii, prea puțin cunoscut de publicul larg.

Freud susținea că sursa nevrozelor o constituie refulare unor sentimente, dorințe, stări. Spargerea acestor bariere duce la însănătoșirea pacientului. Freud a tratat multe cazuri care țineau de Complexul lui Oedip, agresivitatea copilului față de părintele de același sex.

O dată cu hipnoza a fost introdus și termenul de retro-memorie. Este celebru cazul în care un subiect, aflat sub hipnoză, a indicat un locul unde erau ascunse manuscrise vechi de peste 400 de ani.

Hipnoza este considerată cea mai veche formă de terapie. Șamanii foloseau hipnoza nu numai în vindecarea unor boli, ci și în ritualuri religioase.

Hipnoza fascinează. Faptul că intrăm într-o lume misterioasă, a secretelor, dincolo de timp și spaţiu ne face să ne cunoaștem și să aflăm cine suntem și de unde venim.

Mituri despre hipnoză

Mitul 1: Când te trezești din hipnoză, nu-ți vei mai aminti nimic ce sa întâmplat

În timp ce amnezia poate apărea în cazuri foarte rare, oamenii își amintesc, în general, tot ce sa întâmplat în timp ce ei au fost hipnotizați. Cu toate acestea, hipnoza poate avea un efect semnificativ asupra memoriei . Amnezia posthypnotică poate duce un individ să uite anumite lucruri care au apărut înainte sau în timpul hipnozei. Cu toate acestea, acest efect este în general limitat și temporar.

Mitul 2: Poți fi hipnotizat împotriva voinței tale.

În ciuda poveștilor despre persoanele care sunt hipnotizate fără consimțământul lor, hipnoza necesită o participare voluntară din partea pacientului.

Mitul 3: Hipnotizatorul are control complet asupra acțiunilor dvs. în timp ce sunteți sub hipnoză.

În timp ce oamenii simt adesea că acțiunile lor de hipnoză par să se producă fără influența voinței lor, un hipnotizator nu vă poate face să faceți acțiuni care sunt împotriva dorințelor voastre.

Mitul 4: Hipnoza te poate face super-puternic, rapid sau atletic.

În timp ce hipnoza poate fi utilizată pentru a îmbunătăți performanța, ea nu îi poate face pe oameni mai puternici sau mai atletici.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *